For fem uker siden lå disse i en eggekartong

Familien Lykken trengte noen nye høner i hagen. Løsningen ble å kjøpe en pakke egg fra frittgående høns på butikken.

– At du kan gå i butikken og kjøpe en pakke egg som egentlig skal bli til vafler og speilegg, men blir levende kyllinger er morsomt, sier Jørgen Grell Lykken.

Familien i Kristiansand har fått fem nye medlemmer med vinger og nebb.

Kyllingene ble klekket for to uker siden. Tre uker før «fødselen» ble de «handlet inn» på lokalbutikken.

Ideen var det datteren Ida Marie (14) som hadde. Hun hadde sett noen som hadde gjort det samme på en Instagram-konto.

– Vi har litt gamle høner så jeg ville prøve å få noen nye kyllinger, sier hun.

Ida Maria Lykken med en av de fem kyllingene.

Ida Marie Lykken har gitt navn til kyllingene. En av dem har fått navnet Orion.

Foto: Privat

Håpet på én

Sammen med moren handlet hun inn en tipakning med egg fra frittgående høner på lokalbutikken.

Deretter la de alle eggene i en hjemmelaget rugekasse. Den har de tidligere brukt til å ruge fram kyllinger fra egne høner.

Kassa skal kontinuerlig holde 37,7 grader og rundt 50 prosent fuktighet.

Ganske nøyaktig 21 dager etter at de la eggene i rugekassen begynte klekkingen i fem av dem.

– Vi tenkte kanskje at det ble én kylling dersom vi hadde veldig flaks, sier Jørgen Grell Lykken.

Nyklekka kyllinger.

Rugekassa er hjemmelaget. Her har to av kyllingene nettopp sett dagens lys for første gang.

Foto: Ida Marie Lykken

Slik gikk det som kjent ikke.

Nå svinser fem små kyllinger rundt inne i familiens stue til ære for NRK. En tur innom varmekassa tar de også innimellom.

– De er veldig tamme. Vi kan løfte de og holde de i hånda uten problemer, sier Ida Marie.

Kjenner ikke rasen

Kyllingene oppfører seg annerledes enn kyllingene de har ruget fram før.

De er mer aktive og tamme. Rett og slett morsommere, sier familien.

– Jeg tror det skyldes hønserasen. Vi vet jo ikke hvilken rase det er siden vi kjøpte eggene på butikken.

Familiefaren er fornøyd med utfallet på eksperimentet.

– For oss «byfolk» er det magisk at man kan trigge livets prosess. Selv etter mange dager med maskinell behandling, transport og oppbevaring i kjøledisk.

Nortura: – Har hatt flaks

Brit Våga er fagrådgiver egg i Nortura. Hun synes det er godt gjort av familien Lykken å få fram kyllinger av butikkegg.

– Vi hører sjelden om slike tilfeller. Denne familien har nok hatt flaks, sier Våga.

Hun forklarer at for å få til dette må eggene naturlig nok være befruktet.

Det kan kun skje dersom det er frittgående høns som har gått sammen med en hane.

– Eggene lagres kjølig på mellom 8 og 12 grader. De er ikke lagret for å bli ruget, sier Våga.

Eggene er i ferd med å klekke.

Etter nøyaktig 21 dager klekket alle fem eggene til familien Lykken.

Foto: Ida Marie Lykken

Trenger folk å være redde for å finne en kylling i søndagsegget?

– Nei, du risikerer ikke det. Eggene må ligge i rugemaskin i tre uker med rett temperatur og fuktighet for å utvikle kyllinger.

Og selv da er det altså godt gjort å få det til, siden eggene har vært lagret kjølig.

– Jeg tror jeg kun ha har hørt om en liknende hendelse tidligere. Den kyllingen fikk visst navnet Kiwi, sier Våga.

TEST KUNNSKAPEN DIN OM EGG HER:

1/7 Hvor mange egg spiser hver nordmann gjennomsnittlig i året?

Egg
Foto: Anna Sørmarken Vestlyq / NRK

2/7 Hvor mye veier et gjennomsnittsegg?

Frokost med egg
Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

3/7 Hva er det gule i egget (plomma)?

Egg og sitron
Foto: egg.no

4/7 Egg inneholder alle vitaminer kroppen trenger, unntatt ett. Hvilket er dette?

To hvite og ett brunt egg på kjøkkenbenken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

5/7 Kan høner legge blå egg?

Høna Emma og et egg.
Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

6/7 Hvor lang tid bruker en høne på å legge ett egg?

Hvem av disse fem hønene la egget med tre plommer?
Foto: Privat

7/7 Har størrelsen på hønas kam noe å si for hvor mange egg den legger?

Høne på Permalin Gård i Lensvik
Foto: Susanne NJølstad SKandsen / NRK

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.