NRK Meny
Normal

Kjemper i gjørma

Rundt 900 aspiranter fra hele landet utsettes denne uka for tøffe prøvelser på Evjemoen i Aust-Agder.

Soldater

- Gjørma var den verste, mente mange etter tirsdagens hinderløype. Men ennå er det fem dager igjen, så verre kan det bli.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Det spares ikke på kruttet når Forsvaret arrangerer opptak til befalsskolene.

Denne uka er rundt 900 aspiranter samlet på Evjemoen, til felles opptak til landets befalsskoler.

SE BILDENE: HARDE TAK FOR UNGE LOVENDE

NETT-RADIO: 900 KJEMPER I GJØRMA

Aspirantene skal gjennom én uke i skogen, hvor de skal demonstrere hvorfor de fortjener en plass på Forsvarets lederutdanning - og kravene er steintøffe.

Ingen kjære mor

Hinderløyper gjennom skogkratt og elver, svømming i sølevann og krabbing i gjørme på alle fire, mens noen står og skriker - aspirantene på Evjemoen får kjørt seg denne uka.

Sven Olav Berg

Leder av Forsvarets felles opptak og seleksjon, Sven Olav Berg.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Men når man vil inn på lederutdanningen i Forsvaret, er det ingen kjære mor, forteller leder av Forsvarets felles opptak og seleksjon, Sven Olav Berg.

NETT-TV: INGEN KJÆRE MOR

- Det er harde øvelser de skal gjennom. Både i forhold til at de må løse konkrete problemer, men også at de skal litt ned i kjelleren, både fysisk og psykisk. På den måten får vi se folks motivasjon, og hvordan de fungerer når ting går litt tungt, sier Berg.

Skal ha de beste

Berg sier det er viktig at aspirantene blir kjørt litt hardt, for at de skal finne de beste folkene.

- Vi ønsker å ta ut de best kvalifiserte, de som tilfredsstiller de kravene vi stiller for å bli befal og leder i forsvaret. Når man er litt fysisk- og psykisk sliten, kommer ofte personligheten enda mer fram - det å spille en rolle er vanskelig når det begynner å butte.

- I tillegg er samarbeid og evnen til å ta vare på hverandre når det virkelig begynner å butte, viktige egenskaper vi ser etter, sier Berg.

- Det er verdt det

Sliten, andpusten og full av gjørme i ansikt og på klær, står Frede Sund i et av målområdene. Sammen med sitt lag, har han akkurat fullført den hardeste av hinderløypene aspirantene skal i gjennom denne uka.

Frede R.E Sund

Frede R.E Sund er en av rundt 900 aspiranter, som denne uka kjemper om å få plass på forsvarets befalskoler.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

- Fryktelig tungt, men det var verdt det. Det er gjørmebadet som tar knekken på deg, for det er seigt. Men nå er jeg stolt, for jeg har kommet meg gjennom på godkjent tid, sier Sund.

Men like etter får laget hans beskjed om at den harde løypa må tas en gang til. Beskjeden blir for mye for enkelte, og ei av jentene knekker sammen. Hun får trøst av sine lagkamerater, og kommer seg på beina igjen.

Mange faller av

Frede Sund og laget hans kom seg igjennom denne dagen, men ennå gjenstår det fem dager til. Flere av de rundt 900 asprantene på Evjemoen, kommer til å falle av i løpet av uka, sier leder for opptaket Sven Olav Berg.

Soldater

Totalt 1 500 kandidater ville prøve å få en av de 800 plassene ved en av Forsvarets befalskoler. Tirsdag var det 900 håpefulle igjen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

- Noen gir seg av egen fri vilje, fordi de ser at dette ikke var helt det de hadde forventet seg, eller at de fysisk sett ikke strekker til. Fra vår side tar vi ingen ut før vi er helt ferdige med øvelsen og gjør en vurdering helt til slutt, sier opptaksleder av Berg.

Motivasjonen på topp

Uttaket er inne i sin andre uke, og flere hundre søkere har allerede falt fra. De 900 som er igjen kjemper om rundt 800 skoleplasser. Drømmen om en karriere i Forsvaret gjør at de aller fleste holder motivasjonen på topp.

- Det er mange grunner til at jeg vil bli befal. Jeg ønsker meg en lederutdannelse, det er greit å ha videre i livet, uansett om jeg velger sivil vei, eller fortsetter i militæret, sier Cecilie Høysæther.

- Det er utrolig spennende. Du pusher grenser hele tida, og må tåle å få kjeft og tåle å gi alt. Jeg får bare krysse fingeren og håpe at det går bra. Jeg tror jeg kommer videre, sier Kristian Gismervik.