Ønsker «blaudis» og «kage» på P-hus

Lokale språkentusiaster vil dekorere Kristiansands nye parkeringshus med sørlandske kraftuttrykk i kampen for de blaude konsonantene.

Birgitte Kleivset

Birgitte Kleivset ønsker at det nye parkeringshuset som bygges under Torvet i Kristiansand skal fylles med blaude konsonanter.

De blaude konsonantene på Sørlandet er i ferd med å dø ut, men lokale språkentusiaster nekter å gi opp kampen.

– Det er viktig å ta vare på dem, for de er en viktig del av vår identitet. Historien vår er med blaude konsonanter og det er noe med det sørlandske som beskrives gjennom det språket, sier forfatter og bibliotekar Birgitte Kleivset.

For fem år siden startet hun en kampanje for å redde de blaude konsonantene og få flere sørlendinger til igjen å si bådis, kage og pebbår, istedenfor båtis, kake og pepper.

Nå foreslår hun å dekorere veggene i Kristiansands nye parkeringshus med sørlandske uttrykk for å få flere til å ta i bruk dialekten sin.

– Jeg ønsker at det blir noen blaude konsonanter på veggene. Kanskje noen tekster fra gamle dager og noen fra nye dager, men vi må ha det sørlandske språket, sier Kleivset.

– Viktig å se de skriftlig

Kleivset er svært glad i sørlandsdialekter. I tillegg til foredragsvirksomhet og høy aktivitet i sosiale medier, er det blitt flere bøker.

Tidligere har hun gitt ut bok med tusen ord med blaude konsonanter. Nå har hun gitt ut en pekebok med ti ord med blaude konsonanter.

– Når de blaude konsonantene forsvinner fra språket, er det kanskje enda viktigere at vi har noen steder der vi kan se dem i skrift, slik at vi kan ta vare på noe av det typisk sørlandske, mener Kleivset.

Og ett av stedene hun gjerne vil se sørlandsk skrift, er altså på veggene på parkeringshuset som for tida bygges under bakken midt i Kristiansand sentrum.

Liker tanken

Jon Bjørgum

Jon Bjørgum i Torvparkering AS liker ideen om å dekorere med sørlandske uttrykk.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Ja, det høres ut som en idé vi har lyst til å se nærmere på, sier daglig leder Jon Bjørgum i Torvparkering AS, som eier parkeringshuset.

Han kan ennå ikke si hvilken utsmykking de faller ned på, men han liker tanken på å ta i bruk lokale ord og uttrykk, som de har gjort i Stavanger.

Der ble veggene i parkeringshuset under Valbergtårnet i fjor malt i friske farger og dekorert med historiske tekster og lokale uttrykk. Alt på stavangerdialekt.

Arne Torp

Arne Torp ser med bekymring på at både blaude konsonanter og -år endelsene forsvinner fra Sørlandet, slik at ragår blir til raker og skydår blir til skyter.

Foto: Ram Gupta

Mener hele dialekter er truet

Språkprofessor Arne Torp tror de blaude konsonantene vil forsvinne. Men han er bekymret for mer enn bare de blaude konsonantene.

– Jeg ser at dialektene på Agder-kysten er veldig truet, kanskje særlig i Aust-Agder, der tonefallet er østlandsk. I Arendal er det mange som snakker som om de har vokst opp på Majorstua, sier Torp.

NETT-TV: Dialektriket

Kva er det med desse dialektane her i landet? Korfor gjer dei oss så glade og stolte, og samtidig så sinte og såre? Programleiar Yasmin Syed prøver å finne ut kor spesiell tilstanden i dialektriket Noreg eigentleg er og blir dratt inn i ein dialektgalskap ho ikkje visste om. Kan det bli for mykje av det gode? Forstår me kvarandre? Norsk serie om nordmenn og dialektar. (1:6)