Omkamp om siste elvestryk

Både naturvernere og padlere varsler ny kamp for å bevare Kilandsfallene i Nidelva.

Elvepadler
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Nok en gang blir Kilandsstrykene i Nidelva gjenstand for kamp. Froland og Åmli kommuner vil sammen med Arendal Fossekompani legge elvestykket i rør.

Dette blir naturvern mot pengemakt, sier profesjonell naturguide Jan Fasting.

- Dette er det siste vi har igjen av fritt løpende vann i elva. Vi er amatører som kjemper mot proffer. Vårt engasjement er følelsesmessig, mens motpartens engasjement er kun økonomisk, sier Fasting

Full mobilisering

Planer om kraftutbygging i friluftsområdet ble stanset av regjeringen for seks år siden, nå blir det omkamp.

Padlere og natuvernere mener utbyggingen vil rasere området i et vassdrag der 97 prosent av alle fallene allerede er lagt i rør. Kilandsfallene er regnet som et av landets beste padleområder og Ole Gunnar Selås i Nidelva padleklubb varsler kamp.

– Nå kommer vi til å mobilisere 100 prosent. Vi ønsker at generasjonene etter oss skal få oppleve kreften og energien i rennende vann på en ekte måte, sier Selås.

Video nsps_upload_2009_11_26_17_43_17_1326.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kraftbehov

Frolandsordfører Sigmund Pedersen forstår at det er ulike interesserer i denne saken, men mener det er liten grunn til å bevare siste rest av elvestrykene.

– Når først Nidelva er utbygd 97 prosent - så ønsker vi 100 prosent utbygging. Vi trenger kraft og ikke minst miljøvennlig kraft, sier han.