Sykepleierforbundet: – Vi er klare for å kjempe deres kamp

Pleiepersonalet ved Bispegra omsorgssenter i Kristiansand frykter sykdomssmitte etter utbrudd med bakterien gule stafylokokker. Nå vil sykepleierforbundet kjempe kampen for de ansatte som krever høyere lønn.

Pleiepersonalet ved Bispegra omsorgssenter i Kristiansand er redd for sykdomssmitte etter utbrudd med bakterien gule stafylokokker. Nå vil sykepleierforbundet kjempe kampen for de ansatte som krever høyere lønn.

SE VIDEO: Ansatte ved Bispegra omsorgssenter ber i et brev til kommuneledelsen om høyere lønn på grunn av frykt for sykdomssmitte. Nå vil sykepleierforbundet kjempe saken for de ansatte.

Avdeling 2D ved Bispegra omsorgssenter i Kristiansand har siden 2012 slitt med bakterien MRSA (gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot meticillin-antibiotika). Tre av pasientene ved avdelingen har smitten, og smittefaren på avdelingen har stor innvirkning på de ansattes arbeidssituasjon.

Må bruke frakk og munnbind

Ragne Quinteros

Ragne Quinteros representerer Norges sykepleierforbund i Vest-Agder og har ansvar for Kristiansand kommune.

Foto: Henrik Risdal / NRK
Nina Kalvig

Nina Kalvig, helsefagarbeider ved Bispegra omsorgssenter, sier arbeidssituasjonen til tider er tung.

Foto: Henrik Risdal / NRK

Pleiepersonalet må bruke frakk, munnbind og hansker når de steller pasienter. I et brev til helseledelsen i kommunen har de ansatte gitt uttrykk for at arbeidssituasjonen er tung på grunn av smittesituasjonen ved omsorgssenteret.

I det samme brevet ber de også om høyere lønn. Nå har pleiepersonellet også fått støtte av sykepleierforbundet.

Sykepleierforbundet mener belastningen for de ansatte er så stor at dette er en sak det er verdt å ta.

– De ansatte har søkt om en kompensasjon på grunnlag av denne smittefaren og andre komplikasjoner behandlingen av pasienter med MRSA medfører. Vi er klare for å kjempe deres kamp og har allerede kontaktet arbeidsgiver for å begynne forhandlingen, sier Ragne Quinteros til NRK.

Hun representerer Norsk sykepleierforbund i Vest-Agder og har ansvar for Kristiansand kommune.

Quinteros understreker at det er for tidlig å si noe om hva disse forhandlingene vil føre til.

– Vi pleier å få til gode løsninger og det er målet også i denne saken, sier hun.

Må teste seg hver tredje måned

Nina Kalvig, helsefagarbeider ved Bispegra omsorgssenter, sier arbeidssituasjonen til tider er tung.

– Det er større slitasje for vi som jobber på denne avdelingen. Nå begynner vi å bli ganske vant med situasjonent, men det er fremdeles tøft ettersom vi må beskytte oss med kapper, hansker, munnbind, alt for å ikke bli smittet, sier Kalvig til NRK.

– Hver tredje måned tar vi en test for å sjekke om vi er smittet. Da er vi alltid spente. Men det ser ut som at vi klarer å holde det i sjakk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bispegra omsorgssenter

Ansatte ved Bispegra omsorgssenter ber i et brev til kommuneledelsen om høyere lønn på grunn av frykt for sykdomssmitte.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Bør kompenseres økonomisk

Verneombud ved omsorgssenteret Kirsten Seivaag har tidligere sagt til NRK at det er en stor belastning for pleiepersonalet å leve i frykt for å bli smittet av MRSA-bakterien.

Seivaag mener et økonomisk tillegg kan hjelpe på situasjonen for de ansatte.

– Er du spesialsykepleier, så får du spesiallønn fordi du har økt kunnskap og må gjøre en spesialsykepleieroppgave. Pleiepersonalet på Bispegra som tar seg av beboerne med MRSA-bakterien, har en spesiell kompetanse når det gjelder å jobbe med smittede beboere. Dette bør kompenseres økonomisk, sier Seivaag.

Kommunen: – Ser alvorlig på situasjonen

Lars Dahlen

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sier kravet om et økonomisk tillegg vil være gjenstand for forhandlinger med de ansatte.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sier at helseledelsen i kommunen ser alvorlig på situasjonen ved Bispegra omsorgssenter.

– Kommuneoverlegen håndterer smitte og omfang av tiltak i denne saken. Jeg vet at dette tas på største alvor. Det er jobbet systematisk med dette helt siden vi oppdaget smitten, har Dahlen tidligere uttalt til NRK.

Han er også kjent med at de ansatte krever lønnsforhøyelse, men vil ikke forskuttere resultatet av forhandlingen.

– Slike krav tas som regel gjennom tillitsvalgtapparatet og blir gjenstand for forhandlinger. Jeg kan ikke nå forskuttere resultatet av slike forhandlinger.

Bispegra omsorgssenter

Flere områder ved omsorgssenteret er kun tilgjengelige etter anvisning fra personalet.

Foto: Hans Erik Weiby