NRK Meny
Normal

Kjemper for å beholde botilbudet til de eldre

Bygda viste et brennende engasjement for en verdig alderdom under kommunestyrets juleavslutning i Tvedestrand.

Fakkeltog for eldre

Lokalbefolkningen i Dypvåg og omegn møtte opp for å vise at de er sterkt i mot nedleggelse av Dypvåg bofellesskap.

Foto: Marianne Stene / NRK

I vinduet til Jon Martin Oretap (73) på Dypvåg bofellesskap lyser en julestjerne i den mørke desemberkvelden. Dette er hans tredje jul i bofellesskapet for eldre. Det kan bli hans siste.

– Jeg fikk en forsikring om at jeg kunne bo her så lenge jeg ville, og solgte huset mitt i Lyngør, sier Jon Martin Oretap.

Jon Martin Oretap

Jon Martin Oretap er en av beboerne på Dypvåg bofellesskap. Han er lei av å vente på at kommunen skal ta en avgjørelse.

Foto: Marianne Stene / NRK

For å spare penger ønsker rådmannen i Tvedestrand å avslutte tilbudet som har vært i generasjoner. Saken har vært oppe i kommunestyret gjentatte ganger, men utsatt. Jon Martin og de fire andre beboerne går en usikker høytid i møte.

– Vi går på tå hev, og lurer på hva det blir til. Det er dumt det greiene der, sukker han.

Demonstrerte med fakler

Ikke langt unna, på Lyngørporten bokhotell, er det også julestjerner i vinduene. Det er duket for årets siste kommunestyremøte, og senere juleavslutning for de folkvalgte.

Fakkeltog for eldre

Høyrepolitiker og tidligere ordførerkandidat, Knut Aall, måtte også gjennom ilden på vei til årets siste kommunestyremøte.

Foto: Marianne Stene / NRK

Foran hotellet har godt og vel 50 personer møtt frem med fakler og paroler med slagord som «Hvor lite er våre eldre verdt?».

– Dypvåg bofellesskap er et sted som ivaretar det våre eldre har krav på og fortjener. Hvis vi ikke har hjertet med, og tar vare på de eldre, så tror jeg folk vil skamme seg over å bo her, sier initiativtager, Britt Elisabeth Fossdal.

Britt Elisabeth Olsen

– I Tvedestrand bor 70 prosent av befolkningen i distriktene. Tilbud til de eldre som bor her ute er viktig og nødvendig, sier initiativtager, Britt Elisabeth Fossdal.

Foto: NRK / Marianne Stene

Hun hevder saksfremgangen har vært uryddig, og at rådmannen har jobbet mot en nedleggelse i lang tid.

– Det er plass til dobbelt så mange på Dypvåg bofellesskap. Rådmannen vedtok inntaksstopp i juli, og bruker nå som argument at det er så få som bruker tilbudet, sier Fossdal.

En økonomisk redningsaksjon

Fakkeltog for eldre

Ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene, med dress for anledningen, setter pris på engasjement og fakkeltog. Han ønsker en bedre utredning av saken før et endelig vedtak.

Foto: Marianne Stene / NRK

Ordfører Jan Dukene var en av dem som ble møtt av et fakkelhav da han ankom møtet. Han forstår reaksjonene, men påpeker at årsaken til inntaksstoppet var en økonomisk redningsaksjon.

– Vi måtte sette ned foten på grunn av overskridelser. Rådmannen innførte inntaksstopp, fordi vi hadde nok hybler og leiligheter i sentrum, forklarer Dukene.

Tvedestrand kommune vil estimert spare en million på å legge ned tilbudet, men ifølge Fossdal holder ikke argumentet.

– Beboerne betaler av egen lomme, og betaler cirka en million kroner til kommunen for husleie og tjenester, sier Fossdal.

Fortsetter kampen

Tilbake på Dypvåg bofellesskap begynner det å li mot kveld. Jon Martin ser svart på å måtte flytte helt inn til byen. Men verst er det likevel å vente på svar.

– De kunne jo tatt en avgjørelse, og bli ferdig med det. Men vi nok gå å gruble en måneds tid til, sier han.

Dypvåg bofellesskap

Dypvåg bofellesskap tar i mot eldre som ikke lenger kan eller vil bo hjemme, men samtidig klarer seg greit på egenhånd. Her det hjelp og tilsyn hele døgnet, beboerne har egne rom og felles oppholdsrom.

Foto: Marianne Stene / NRK

Samme kveld kommer beskjeden om at saken blir utsatt nok en gang. Dukene forklarer at de trenger mer tall og fakta på bordet, Fossdal er lettet over at en grundigere utredning er på trappene.

– Nå fortsetter vi kampen!, sier hun.