Vi befinner oss på Kafe Munken, som ligger i tilknytning til Internasjonalt senter i Arendal.
Kokk Tore Åsmund Vestrum viser hvordan vi kan lage spennende, raske og gode retter. Han er først ute med
Frutti la Mar fra Hong Kong
Til denne østeninspirerte skalldyrretten trenger du;
1/2 boks krepsehaler i lake
1/2 boks crabstick i lake
1/2 boks reker i lake
1/2 boks hermetiske blåskjell
Finhakk hvitløk og persille, som freses i solsikkeolje. Tilsett estragon, østerssaus og bambusskudd i strimler (helst ferske skudd). Ha skalldyrene i gryta og hell over et glass Hong-Kong saus og litt hjemmelaget sitronvin. Server med ris, pynt med Parma-skinke.
Fennikel-dressing
1/2 fennikel, finskåret
hakket persille
hakket peppermynte
Alt stekes i smør, reduseres med fløte og en dash sitronvin. Avkjøles og tilsettes 1/2 boks creme fraische.
På tallerkenen
Tre typer salat legges opp, med dressingen i midten. 1/2 lime, cherrytomater, tannpirker med to typer oliven, reddik, sukkermelon, basilikum, grønn, rød og gul paprika. Jomfruolje med oregano og vineddik.
Ad sitronvin: Vår kokk lager den selv som en aperitiff, men en søt hvitvin tilsatt sitron kan også brukes.
De litt uvanlige ingrediensene i rettene kan skaffes i asia-butikker.
Vår kokk lover at denne retten knapt tar mer enn fem minutter å tilberede.
Tortellini med kjøtt
1. pk. fersk tortellini kokes i 7 min.
Lag saus av:
50 gr. margarin
2 sp. hvetemel, som spes med
fløte
1/2 beger creme fraiche
en klatt Blue Cream-ost
sitron-vin og smaksettes med
pepper,
salt,
aromat.
Hakket hvitløk, persille og basilikum freses i olje.
Tilsettes 1/2 boks mais, 1/2 glass Dolmio salsa og ekstra hvitløk.
Alt blandes med tortellinien og serveres på en seng av frisk spinat, sammen med smørdampede sukkererter og stekte skiver av aubergine.
Lag salat med cherrytomater, 2 sorter oliven, redikker, agurk og paprika. Pynt med urter, og dress med vineddik og jomfruolje.
Squash, bacon og svinegryte
1 pakke strimlet edelgris
1 pakke bacon i terninger
squash. Alt dette krydres med gurkemeie.
rød, grønn og gul paprika
selleristang
østers-sopp
bambusskudd
Lag saus av:
fløte
creme fraische
seterrømme
hakket persille
evt. litt maizena
litt vin
Serveres med ris eller potetstappe samt salat. Pyntes med urter.
Lammeburger a`la Munken
1/2 kg. lammehakk
Kjør løk, hvitløk, frisk rød/grønn pepper og frisk paprika i hurtigmixer.
Riv fersk ingefær
Tilsett:
pepper, salt, muskatnøtt, kokt ris, potetmel, egg og litt soyasaus.
Bland alt og lag kaker på ca. 200 gram.
Saus av østerssopp, paprika, orientalske grønnsaker, hvitløk, vin, fløte, creme fraische, seterrømme, perille, vin og curry paste.
Serveres med rosenkål og poteter. Pyntes med salat og friske urter.