NRK Meny
Normal

Kittelsen klar for Oscar-utdeling

Kjolen er klar og kofferten snart pakket. Søndag sitter Agnes Kittelsen i Hollywood spent på om Oscar havner på norske hender.

Agnes Kittelsen

Agnes Kittelsen (32) spiller Thor Heyerdahls kone i den Oscar-nominerte filmen Kon-Tiki.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Skuespillerinnen, Agnes Kittelsen fra Kristiansand er for tiden i Mandal i forbindelse med åpningen av Riksteaterets turne med stykket «Bedrag» på Buen.

Men i helgen har hun fått fri for å dra delta på Oscar-utdelingen i Hollywood. Spillefilmen Kon-Tiki som Kittelsen har en sentral rolle i, er nominert til beste utenlandske film. Kittelsen er usikker på om de kan hente hjem en Oscar natt til mandag (norsk tid).

– Det er veldig vanskelig å spekulerer i hva resultatet blir. Det handler mye om hvilke filmer man konkurrerer mot. For meg er det en seier å bare bli nominert til Oscar, sier hun til NRK.

Storfan av Meryl Streep

Verdenskjente filstjerner er på plass under Oscar-utdeling, og Kittelsen forteller noe motstrebende at hun er storfan av den erfarne og suksessfulle skuespillerinnen Meryl Streep.

– Jeg går dit med lave skuldrer. Jeg synes jeg skal bruke anledningen på å ha det gøy når jeg først har kommet meg til Oscar-utdelingen. Men hvis jeg treffer Meryl Streep under utdelingen så tar jeg nok opp mobilkameraet, ja, sier hun.

Til søndag kan den norske filmen Kon-Tiki får en Oscar-pris. Agnes Kittelsen fra Kristiansand er en av skuespillerne. Nå reiser hun rundt med Riksteateret i Norge før turen går til Los Angeles.

VIDEO: Kittelsen er spent på Ocar-festen

Kittelsen drar til USA lørdag morgen. Fredag kveld er hun opptatt med teaterspilling i Kilden i Kristiansand.

Den norske storfilmen «Kon-Tiki» er nominert til beste utenlandske film, og flere av de norske skuespillerne skal til den amerikanske storbyen.

Foreløpig er det uvisst om Kon-Tiki-gjengen skal være til stede i Kodak Theatre hvor utdelingen foregår. Teateret er forholdsvis lite, så hvem som får lov til å komme inn er ennå ikke helt bestemt. Men det arrangeres et screeningparty for de som ikke får plass i selve teatersalen.

Fikk spillefri

Det var usikkert om Kittelsen kunne dra til Los Angeles, men hun har fått en kort Oscar-permisjon fra sin turné med Riksteatrets «Bedrag».

Ellen Horn sier at Agnes Kittelsen ikke turde å spørre selv om å få fri fra Riksteateret. En kontrakt er en kontrakt var Agnes tanke. Horn begynte å sjekke om det var mulig å flytte forestillingene i Grimstad, og det lot seg ordne. Kittelsen var overlykkelig da hun fikk beskjeden.

– Min jobb er å spille der jeg skal spille og det var mye som skulle til for få til en ombooking – så det var en kjempejobb Ellen Horn gjorde der – og det kommer jeg til å være henne evig takknemlig for, sier hun.

Kler seg i norsk kjole

Agnes Kittelsen ble kåret til Norges best kledde kvinne i 2012. Men hun synes det er synd at det er kjolene og ikke prestasjonene som er i fokus for de kvinnelige skuespillerne.

– Jeg ser selvfølgelig poenget i at man skal pynte seg og ta seg best mulig ut, men jeg tror det er viktig å huske på hva Oscar handler om – det er rett og slett en filmfest hvor man ser hvilke filmer er de aller beste som er laget dette året. Det handler om filmkunst og bør handle mindre om sko, kjoler, vesker og frisyrer.

– Men jeg har tenkt å ta på meg en kjole, sier Kittelsen.

Kjolen hun skal bære er laget av den norske designeren Nina Skarra som er en av de få norske designerne som har gjort det stort i USA.

– Vil du vite fargen? Den er i en slags lillanyanse, sier Kittelsen.

Når teppet er gått ned for Oscar-utdelingen – blir det fest uansett resultat. Kon-Tiki filmens amerikanske distributør er Harvey Weinstein er en mann som er kjent for på holde legendariske nachspiel.