NRK Meny
Normal

Kick kan måtte stenge dørene

Krav om støyisolering kan kvele Kristiansands største private konsertscene med over 250 konserter i året.

Kick

Kick scene er et lokale der det er konservirksomhet to-tre kvelder i uka. Det er både lokale band og store artister som kommer til Kick. Nå er det fare for at stedet må stenge, etter nye støykrav fra Fylkesmannen i vest-Agder.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

En 20 år lang diskusjon settes nå på spissen for konsertscenen og utestedet Kick i Kristiansand.

Etter at Fylkesmannen satte endelige krav til støynivået i vinter og forlangte at Kick gjennomførte nye støymålinger, kommer nå svaret fra Kick: Vi får det ikke til. Dette går ikke.

Hundre ansatte står dermed i fare for å miste jobben, og byens rockescene kan gå i svart.

Ble støyskjermet i 2009

En ny og omfattende støyskjerming til 3 millioner kroner ble gjennomført i 2009. Men i vinter gjorde Fylkesmannen et endelig vedtak, som sier at støynivåene fortsatt er lang over det godkjente nivået.

– Problemet er at det nye kravet fra Fylkesmannen er strengere enn det bare bakgrunnsstøyen i denne bakgården er. Da stilles Kick framfor store utfordringer, sier Solveig Løhaugen, som er Kicks advokat.

– Kommunen sa i 2009 at det skulle være støykrav som gjorde at man kunne sove og bo nær Kick. Deretter ble det et spleiselag, som førte til ei ombygging av lokalet. Etter det har naboene kunnet sove, selv om det er konserter i nabolokalet. Dermed trodde vi problemet var løst.

Bakgrunnsstøyen sprenger kravet

Fylkesmannen krever at lyden utenfor soveromsvinduet til naboene ikke skal overstige 57 decibel.

Honningbarna

Honningbarna er ei av de lokale gruppene som har vært på Kick flere ganger.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Nye målinger Kick har fått gjort, skal vise at det meste av virksomheten holder seg innenfor grensene. Men, i bakgården er det målt bakgrunnsstøy – selv uten aktivitet på scenen – som sprenger Fylkesmannens tillatte verdier.

Med andre ord: Uansett hva man gjør, så er kravene bortimot umulige å tilfredsstille, ifølge advokaten.

– De nye støymålingene viser at støyen fra byen i dette området, altså lyden fra vifter, andre lokaler og trafikk, er på over 70 decibel i bakgården.

– Når det er tilfellet, kan ikke Kick forholde seg til et støykrav fra sin virksomhet på 57 desibel, det er umulig å møte, sier Løhaugen.

Håper på hjelp fra kommunen

I et brev til kommunen skriver advokaten at det eneste alternativet er en svært kostbar ombygging med romløsninger ala Kilden, og det er ikke økonomisk mulig.

Dermed slår Kick fast at støykravet kan bety kroken på døra for byens største private scene, og arbeidsplassen til 100 mennesker.

– Men det som er bra med Fylkesmannens vedtak, er at kommunen skal evaluere dette og skal fatte et nytt vedtak i saken. Vi har tatt kontakt med kommunen nå og vi skal gå gjennom hele prosessen på nytt, før hele saken må vurderes av politikerne på nytt, sier Løhaugen.

– Det vi håper og tror, er at kommunen vil sette i gang en seriøs jobb hvor de ser på støymålingene og hører alle involverte parter, før de gjør en ny vurdering av hvilke støykrav det skal være på Kick.