NRK Meny
Normal

Kastes ut av landet

Familien fra Kosovo har bodd i Norge i nesten sju år. Denne uka sendes de til Serbia.

Familien Bulajic

Familien Bulajic er etniske serbere, men kom til Norge fra Kosovo.

Foto: Nyhetsspiller

Famillien Bulajic fra Kosovo har bodd i Norge i sju år, men kan bli kastet ut av landet på fredag.

- Jeg kan ikke tro at dette skjer, sier Zorica Bulajic

Regelen om at langtidsværende barn skal bli værende i Norge, ble innført bare fire dager etter at familien ble sendt ut av landet for drøye to år siden.

Utlendingsnemnda vil ikke kommentere saken, fordi den er unntatt offentlighet.

Føler Norge er deres hjem

Familien Bulajic har bodd i Norge i snart sju år. Nå er søknaden om oppholdtillatelse behandlet både i Utlendingsdirektoratet og i Utlendingsnemnda som behandler saker som er anket etter avgjørelser i direktoratet. Denne uka fikk familien på fem endelig beskjed om at de må reise fra Lyngdal i slutten av uka. Ikke til Kosovo, hvor familien kommer fra - men til Serbia, hvor de ble tvangsutsendt i 2006.

Video nsps_upload_2009_2_18_20_14_8_587.jpg

Kjemper for oppholdstillatelse

Mor i familien, Zorica Bulajic, er fortvilet over situasjonen.

- Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå den veien. Da vi kom tilbake til Norge - følte vi at vi kom hjem og var sikre på at vi kunne få bli, sier hun.

- Vi har aldri bodd i Serbia. Barna våre kjenner ikke landet og kan verken skrive eller lese serbisk, sier Zorica Bulajic.

Ordfører: En fryktelig situasjon

Familien Bulajic bodde fem år i Lom før de ble sendt til Serbia, og har bodd i Lyngdal de siste to årene. Støttegrupper, både i Lom og i Lyngdal, prøver nå å samle inn penger så familien kan gå til sivilt søksmål. 30 000 kroner er samlet inn på Østlandet, nå prøver venner i Lyngdal å skaffe like mye.

- Vi er redd familien skal bli hentet på fredag, men håper at vi kan få en bekreftelse fra myndighetene om at de kan få bli til den nye anken er registrert og i det minste få en ny dato, forteller Anette Lien Seland i Lyngdal.

Ordfører Ingunn Foss

Ingunn Foss engasjerer seg i saken.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Ordfører, Ingunn Foss, har også engasjert seg i saken. Hun er usikker på utfallet, men understreker at familien har funnet seg vel til rette i Lyngdal.

- Rent menneskelig er det en fryktelig situasjon for denne familien. Både mor og far er i jobb og alle snakker godt norsk. Spesielt er det vanskelig for barna som kan bli sendt til et land hvor de ikke har noen tilhørighet, sier Foss.

- Flere feilvurderinger

Utlendingsnemnda har gjort flere feil når de har bestemt at denne familien skal sendes ut av landet. Det hevder familiens advokat Trond Olsen Næss.

- Dette er en familie fra Kosovo. Utlendingnemnda er enig med oss i at de ikke kan sendes tilbake til Kosovo, men nemnda mener at de også er statsborgere av Serbia og får derfor avslag og skal henvises til Serbia, sier advokaten.

Næss vil bringe saken inn for domstolene. Han mener Utlendingnemnda har utvist dårlig skjønn og praktisert reglene helt feil.

- Familien kan ikke sendes til Serbia hvor de ikke har noen tilknytning. Det andre er at barna har en sterk tilknytning til Norge - hvor de har vært nesten hele livet, sier Næss.

Han vil nå be Utlendingsnemnda utsette utsendelsen inntil saken er behandlet av domstolene.