Kaster bort penger

Kraftkommuner kaster bort store penger, advarer professor.

Penger

Professor mener kraftkommunene heller burde dele pengene sine med fattigere kommuner enn å bruke dem på mindre viktige oppgaver.

Foto: ScandinavianStockPhoto

Kraftkommunene har så god økonomi at de risikerer å kaste bort penger.

Det mener professor Lars-Erik Borge ved NTNU i Trondheim.

NETT-RADIO: BURDE GITT BORT PENGENE

Borge sier at fattigere nabokommuner trolig ville utnyttet pengene bedre.

- Mye penger fører til at det realiseres en del mindre gode prosjekter i Bykle og Sirdal. En omfordeling kunne ført til at man realiserte bedre prosjekter i andre kommuner, sier Borge.

Burde gitt bort penger

Professoren har undersøkt de offentlige tjenestene i kommuner over hele landet, og slår fast i at enkelte kraftkommuner ligger nivået langt høyere enn andre steder.

I Bykle er SFO og barnehage gratis og i går ble det kjent at kommunen kjøper en bensinstasjon for å sikre videre drift. Også i Sirdal undersøker kommunen om innbyggerne kan få gratis barnehage. Professoren mener de står i fare for å kaste bort penger.

LES: KOMMUNAL BENSINSTASJON

LES: ALT GRATIS FOR BARNA

- De har fått pengene og de må prøve å bruke dem så fornuftig som mulig. Men, innenfor sin kommune er det begrenset med gode prosjekter og de må gå lenger ned på lista, sier Borge.

Trenger pengene

Thor Jørgen Tjørhom

Ordfører i Sirdal, Thor Jørgen Tjørhom, mener ikke kommunen sløser med pengene sine.

Foto: Svein Sundsdal

Ordfører i Sirdal Thor Jørgen Tjørhom mener kraftkommunene trenger pengene.

- Hvis vi vil opprettholde bosettinga i Vest-Agders største kommune, så koster det. Det koster kanskje mer å ha et godt servicetilbud i denne kommunen enn andre, sier Tjørhom.

Men Borge er altså ikke sikker på at norske kraftpenger nå brukes til folkets beste.

- Hvis Bykla ga noen millioner til en nabokommune med betydelig lavere inntektsnivå ville trolig denne kommunen klart å utnytte pengene bedre, sier Borge.

Siste nytt fra NRK Sørlandet