– Toppjobben går ikke ut over familielivet

En ny undersøkelse viser at kvinner i høyteknologiyrker jobber mye, uten at det går ut over familielivet. Det passer dårlig med en gammel myte.

Video Kvinner med lang utdanning velger nytt

VIDEO: Møt flere kvinner med høye stillinger i mannsdominerte bransjer.

– Jeg ser ikke på det som noe stort problem å jobbe fullt, sier tobarnsmor Cathrine Torjussen Simonsen.

Senioringeniør og småbarnsmor

Øystein Simonsen og Cathrine Torjussen Simonsen

Ekteparet Øystein Simonsen og Cathrine Torjussen Simonsen er begge senioringeniører i Aker Solutions.

Foto: Thomas Grønvold / NRK
Gro Eide

Gro Eide har ikke angret på at hun satset på en yrkeskarriere. Det har ikke gått ut over familielivet, forteller hun.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Senioringeniøren i Aker Solutions har en travel arbeidshverdag med viktige og store prosjekter i den voksende oljeindustrien på Sørlandet.

På jobben er hun kollega med mannen. Sammen har de to små barn på fire og seks år å ta vare på.

– Min mann har også mye å gjøre på jobb, men vi justerer det inn, forteller Torjussen Simonsen.

Hun har satset kortene sine på både karriere og et familieliv.

Det har også Gro Eide. For 14 år siden flyttet hun fra Oslo til Sørlandet sammen med mann og barn for å ta en viktig lederjobb i Elkem.

– Jeg har ikke angret på dét. Vi har bosatt oss her, trives veldig godt, og har to barn som har hatt en veldig god oppvekst her, sier Eide.

– Familievennlige «mannebransjer»

May-Linda Magnussen

May-Linda Magnussen i Agderforskning.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Den nye undersøkelsen gjort av Agderforskning viser at det er høy trivsel blant kvinnelige ansatte i de mannsdominerte NODE og Eyde-nettverkene på Sørlandet.

Kvinnene i prosess og olje- og gassindustrien jobber mye, og mener de har funnet en god balanse mellom arbeidsliv og familieliv.

– En har kanskje en holdning om at å jobbe innen helse og omsorg er spesielt familievennlig. Men det viser seg at disse mannsdominerte bransjene også kan være familievennlige, sier forsker May-Linda Magnussen i Agderforskning.

Fleksible jobber

De fleste kvinnene i NODE- og Eyde-bedriftene jobber fullt, og har flere barn enn sine mannlige kolleger.

– Samtidig trives de kjempegodt og synes de finner en god balanse mellom jobb og familieliv, sier Magnussen.

– Dette er veldig interessant. Går en ut fra den gjengse oppfatningen om at det er veldig vanskelig å være mor og jobbe fullt, tenker en kanskje at disse kvinnene skulle være i en skvis, sier Magnussen.

Men det svarer altså de spurte kvinnene at de ikke er.

– Mye av dette knytter de opp mot fleksibilitet. Jobben er såpass fleksibel at de kan tilpasse arbeid og arbeidssituasjon etter familiens behov, forteller forskeren.

Dårlig nytt for myte

Dette er dårlig nytt for myten om den tradisjonelle sørlandskvinnen, som prioriterer et hjemmeværende familieliv foran yrkeskarrieren.

– Det nyanserer bildet veldig. Det er klart at det fremdeles er mange kvinner på Agder som jobber redusert. Men dette viser at det er mulig å jobbe fullt og likevel ha et godt liv der du føler du har god tid til familien. Det er også et viktig bilde å få frem, sier Magnussen.

Cathrine Torjussen Simonsen og mannen er enige. De ser lite til denne myten.

– Vi har egentlig opplevd at det er lite hold i dette, sier Øystein Simonsen.

Rekrutter kvinne - få mannen med på lasset

Skal vi tro undersøkelsen fra Agderforskning, bør næringslivet velge høyt utdannede kvinner fremfor menn. Det fører ofte til at man får en høyt utdannet partner på kjøpet.

Dette bør man ta hensyn til i rekrutteringsarbeidet, sier Magnussen. At også partneren får jobb er et viktig element for å rekruttere til landsdelen, viser undersøkelsen.

– Hvis en rekrutterer en høyt utdannet kvinne, har en større sjanse for å få en høyt utdannet mann på lasset. Hvis en rekrutterer en høyt utdannet mann, er ikke sannsynligheten like høy for å få en høyt utdannet kvinne på kjøpet, for å si det sånn, sier May-Linda Magnussen.

– Skal du tiltrekke deg arbeidskraft utenfra, må du skaffe jobb til begge. Enten det er en mann eller dame du har øverst i søkebunken, er det viktig at klyngene er bevisst på å skaffe jobb til begge, sier Gro Eide.