Karikaturtegnere trues i Norge

Regime- og islamkritiske karikaturtegnere i Norge og familiene deres trues på livet. Flere av dem får beskyttelse i norske byer.

Karikaturtegning

En av tegningene Fadi Abou Hassan har laget etter terrorangrepet i Paris.

Foto: Fadi Abou Hassan

Espen Halvorsen

Espen Halvorsen er koordinator for Fribyorgningen i Kristiansand.

Foto: Anne Torhild Nilsen/NRK

I fjor ble en planlagt utstilling på biblioteket i Kristiansand stoppet like før åpning, fordi tegnerens familie i utlandet fryktet for sitt liv.

NRK.no har vært i kontakt med tegneren. Han tør ikke stå fram av frykt for represalier mot seg selv og familien i hjemlandet.

Nå jobber biblioteket med en ny utstilling med flere karikaturtegnere.

– Etter angrepet på Charlie Hebdo er det viktigere enn noen gang å gjennomføre en slik utstilling. Som bibliotek er ytringsfrihet er et av våre viktigste stikkord, sier Espen Halvorsen.

Trues til taushet

Han jobber på biblioteket i Kristiansand og er koordinator for Fribyordningen i Kristiansand.

Gjennom arbeidet med forfulgte kunstnere gjennom Fribyordningen, har han sett på nært hold hvordan poeter, forfattere og tegnere trues til taushet i Norge.

– Det typiske er at familier og venner i hjemlandet trues. Eksempelvis har en tegner fått beskjed om at dersom han viser tegningene sine, så vil broren hans bli fengslet, sier han.

– Jeg vet med stor sikkerhet at mange ikke er redde for sine egne liv. Men når de må tenke på at de setter sine aller nærmeste i umiddelbar fare, så er det forståelig at de tenker seg om både en og to ganger før de publiserer noe, sier Halvorsen.

Landsmenn følger med

Han sier mange som kommer gjennom Fribyordningen oppleves som svært paranoide når de først kommer til Norge, men at frykten deres er reell.

– De er redde for å snakke med egne landsmenn. De tør ikke gå i forsamlinger, fordi de vet at det i disse forsamlingene er landsmenn som er spioner, sier Halvorsen.

– Det høres paranoid ut, men det er riktig. Det er spioner som sender informasjon hjem til hjemlandet, og på den måten blir forfatterne og tegnerne truet til taushet også her i Norge, legger han til.

Er ikke redd

Tegner Fadi Abou Hassan har bodd flere steder i Midtøsten og Nord-Afrika og kom til Norge gjennom Fribyordningen for litt over et år siden.

Han sier han har fiender over hele verden og at han ofte mottar trusler fra folk som følger med på hva han gjør, men at han nekter å la seg stoppe av den grunn.

– Jeg er ikke redd. Jeg har bare ett liv og det vil jeg leve i frihet. De vil stoppe de frie pennene, men jeg er en advokat for frihet, sier Hassan.