NRK Meny
Normal

Kapasiteten ved universitetet i Grimstad er sprengt

Snaut tre år etter åpningen av nye Campus i Grimstad er kapasiteten sprengt. Studentorganisasjonen mener færre studenter bør tas inn.

Snaut tre år etter åpningen av nye Campus i Grimstad er kapasiteten sprengt. Studentorganisasjonen mener færre studenter bør tas inn.

SE VIDEO: Kapasiteten på det nye universitetscampus i Grimstad er sprengt. Grimstad har nå 3000 studenter og de sliter med å finne leseplass.

Stille og konsentrert sitter studenter i kantina ved Universitetet i Grimstad og jobber. De skulle gjerne hatt mer ro rundt seg, men i dag var kantina det beste alternativet.

Eirik Skaiå Wyehe

Student Eirik Skaiå Wyehe synes det er synd at de stadig må sitte i gangene og lese og diskutere.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Det er for få grupperom. Det skjer hver dag at jeg opplever å ikke finne grupperom, sier student Espen Nordtveit.

Studentene må ofte ta til takke med sittegrupper i gangene eller i kantina. For snaut tre år etter åpninga av universitetets campus i Grimstad, er det er rett og slett for få leseplasser i forhold til antall studenter.

– Vanskelig å finne plass

Marius Wormnæs

Leder i studentorganisasjonen i Grimstad, Marius Wormnæs, vil at universitetet skal ta inn færre studenter.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Her i 24-timersområdet er det plass til 50-60 av de rundt 3 000 studentene som tilhører dette campus. Spesielt når det nærmer seg eksamen, eller når det er prosjekter som foregår, er det vanskelig å finne plass, sier Marius Wormnæs, lokallagsleder i Studentorganisasjonen i Agder.

– Det er vanskelig. Vi har gått rundt og sett, men det er ikke plass, så det ender med at vi blir sittende her ute i ganga og lese, sier student Eirik Skaiå Wyehe.

– Hva synes du om det?

– Det er litt dumt, de har akkurat bygd nytt og så er det allerede for lite.

Må sitte i trappa

Erik Yggeseth

Eirik Yggeseth sier studentene ofte må sitte i trappa fordi det ikke er plass andre steder.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Også det største auditoriet i Grimstad er for lite. Her er det plass til cirka 320 personer, men mange klasser har over 400 studenter.

– Da er det fullt her. De sitter i trappa opp igjennom her og nesten oppå hverandre, sier øvingslærer Eirik Yggeseth.

– Vi har hatt tilfeller der det har vært branninspeksjon og det har ikke falt heldig ut.

Universitetsledelsen har iverksatt tiltak for å bøte på plassmangelen. Blant annet skal det åpnes ett nytt laboratoriebygg til høsten. I tillegg har universitetet startet forhandlinger om å øke arealene de leier, ifølge driftsdirektør Aanon Grimnes.

Vil ha færre studenter

Aanon Grimnes

Driftsdirektør Aanon Grimnes sier det hele tida er en balansegang å se hvor mange studenter de kan få inn.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Men ifølge studentorganisasjonen vil disse tiltakene få liten effekt. De vil heller at studentopptaket reduseres.

– Vi mener at kvalitet må komme foran kvantitet. Vi mener det tas opp for mange studenter ved hvert skoleår, sier Marius Wormnæs.

Men universitetet får betalt for hver student som består eksamen, og derfor er det lite som tyder på at antallet vil bli redusert.

– Det er en balansegang hele tida og se hvor mange vi kan klare å ta inn. For det er klart at vi ønsker å opprettholde kvaliteten på de som får studieplass her, sier Grimnes.