Hopp til innhold

Nytt drama i kristiansandspolitikken

Tre av Høyres representanter ber om en gjennomgang på om reglene ble fulgt i valget i Kristiansand. De stiller spørsmål ved politikers bosted.

Odd Nordmo

Odd Nordmo er en av tre Høyre-politikere som krever en lovlighetskontroll av valget i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Vi har fått så mange henvendelser at vi mener at dette var den mest ryddige måten å gjøre dette på, sier Høyres bystyrerepresentant Odd Nordmo til NRK.

Sammen med Vegard Launes og Kjetil Aasen har han skrevet et brev der de krever en lovlighetskontroll for godkjennelse av valget i Kristiansand.

Bakgrunnen er at partiet mener det er uklarheter rundt Demokratene-utbryter Jorunn Aa. Olsens bosituasjon, skriver Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.

Olsen: – Har ikke turt å være hos min mor

I april 2018 meldte hun flytting fra Vennesla til Kristiansand. Olsen er folkeregistrert i Kristiansand, men tilbringer mye tid hos sin mor i Vennesla.

– Det er vanskelig å legge lokk på dette. Vi synes det er ryddig både for å frikjenne vedkommende fra mistanke om at hun ikke bor i Kristiansand, og for eventuelt å kunne få bekrefte dersom mistanken skulle vise seg å være riktig, sier Nordmo.

NRK har vært i kontakt med Jorunn Aa. Olsen torsdag. Hun vil ikke stille til intervju, men sier dette:

– Jeg har ikke turt å være hos min mor på en uke på grunn av denne saken, sier hun.

Grunnen til at Olsen tilbringer mye tid hos sin mor i nabokommunen Vennesla, skal være fordi moren er syk og trenger hjelp.

Jorunn Olsen

Jorunn Aaselle Olsen har vært mye hos sin mor i Vennesla fordi moren er syk og trenger hjelp.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Første Ap-ordfører på 72 år

«Bakgrunnen for krav om lovlighetskontroll er ønske om å sikre at valget er formelt riktig. Dette er viktig for å sikre åpne prosesser og tilliten til lokaldemokratiet», skriver de tre Høyre-representantene.

«Kommunens innbyggere skal være trygge på at valg gjennomføres korrekt, derfor mener vi det er viktig med gjennomgang av denne saken. Et eventuelt positivt utfall vil også være viktig for å gi Olsen ro rundt saken», skriver de videre.

9. oktober stemte 36 av 71 bystyrerepresentanter for Jan Oddvar Skisland (Ap) som ny ordfører. Dermed fikk Arbeiderpartiet sin første ordfører i Kristiansand på 72 år.

Men veien dit var kronglete. Etter tøffe forhandlinger skaffet Skisland seg flertall ved å samarbeide med Rødt, SV, Folkelista, MDG og Senterpartiet.

I tillegg fikk Skisland støtte av fire representanter som meldte seg ut av Demokratene. En av disse var Jorunn Aa. Olsen. Det var nok til å sikre flertall og dermed ordførervervet.

Lajla Elefskaas, som er én av de fire som meldte seg ut av Demokratene, sier hun ikke klarer å ta det Høyre gjør nå alvorlig.

– Dette var overhodet ikke noe tema da Olsen var én av de ti representantene til Demokratene. Det var heller ikke noe problem da Demokratene forhandlet med Jørgen Kristiansen (KrF), som var aktuell som ordfører på høyresiden. Først da Olsen gikk ut av Demokratene og støttet Skisland (Ap) som ordfører og slik var med på å sikre flertall for partiene som samarbeidet på den siden, ble dette et problem, sier hun.

Jan Oddar Skisland bystyret vunnet rådhuset

Jan Oddvar Skisland ble valgt til Kristiansands første Ap-ordfører på 72 år.

Foto: Svein Sunsdal / NRK

– Dyneløfting av verste sort

Skisland har ikke svart på NRKs henvendelser torsdag, men partiets forhandlingsleder Astrid Hilde reagerer sterkt.

– Dette vitner om smålighet. Det er dyneløfting av verste sort overfor et menneske som er i en krevende livssituasjon. Det vitner om å sparke noen som ligger nede med ønske om egen vinning, nemlig posisjoner i politikken. Det har jeg veldig liten sans for, sier Hilde.

Men Høyres Odd Nordmo avviser fullstendig at det er intensjonen.

– Det er ikke riktig. Dette handler om at når opplysninger kommer til politikere, plikter vi å behandle de på en skikkelig måte. Vi har ikke til hensikt å drive privatdetektiver selv, så dette er den ryddige og ordentlige måten å gjøre det på, sier Nordmo.

Dersom Olsen må forlate bystyret vil Arild Buli (Dem) gå inn som vararepresentant. Det kan vippe flertallet til borgerlig side i bystyret.

Jorunn Aa. Olsen

Olav Homme (f.v.), Roy Fardal, Jorunn Aaselle Olsen og Lajla Elefskaas meldte seg ut av Demokratene etter valget. De er dermed uavhengige representanter i bystyret, og bidro til å sikre Arbeiderpartiet flertall.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %