NRK Meny
Normal

Mener Mette-Marit kan takke troen for støtten i folket

Kristendommen har bidratt til kronprinsesse Mette-Marits popularitet, mener professor.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit ved åpningen av sjømannskirken H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits kirke utenfor Miami i 2011.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Siden kronprinsbryllupet i 2001 har kronprinsessen vært åpen om tro og sitt forhold til kirken i mange sammenhenger.

Medmenneskelig

– Kronprinsessen er talsperson for en slags kjærlighetsreligion som ikke provoserer, men som samtidig gir henne dybde. Den består av omsorg, inderlighet, ansvar, medmenneskelighet og vilje til søken, sier Siv Ellen Kraft, professor i religion ved Universitetet i Tromsø, til Vårt Land.

40 år

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fyller begge 40 år i år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hun sier at den typen kristendom som Mette-Marit står for en lett å fordøye for folk flest, og mange kjenner seg igjen i det. Dessuten har det ført til at kronprinsessen fremstår som dypere og ikke bare opptatt av overfladiske ting.

– Det forventes av prinsesser generelt at de skal stå for en type opphøyd verdighet, være tradisjonsbærere og formidle og fronte det norske og våre røtter. Gjennom kristendommen, som er den tradisjonelle religionen for monarkiet, har Mette-Marit fått sin dannelsesreise. Den har gitt henne tyngde og popularitet, mener Kraft.

Trekker folk til kirken

At kronprinsessen er kristen er med på å trekke flere nordmenn til kirken, tror rektor Trond Blindheim ved Markedshøgskolen i Oslo

Han mener Mette-Marit er den beste ambassadøren en kirke kan få.

– At hun er tydelig på at hun er kristen er viktig, og jeg tror det er med på å trekke flere folk til kirken. Når kronprinsessen snakker om sin kristne tro, når hun ut til langt flere enn hva prester og biskoper gjør, fordi hun får så bred medieoppmerksomhet, sier Blindheim til Vårt Land.

Han mener også at hennes åpenhet rundt troen kan gjøre det enklere for andre å stå frem som kristne.

Feirer med utendørs gudstjeneste

Mandag fyller kronprinsesse Mette-Marit 40 år. Dagen feirer hun, tradisjonen tro, med en gudstjeneste. I år blir den holdt utendørs i Dronningparken søndag 18. august, mens den de siste årene har blitt holdt inne i slottskapellet.

Kongeparet har invitert 350 gjester til friluftsgudstjenesten, og biskop Gunnar Stålsett forretter.