NRK Meny
Normal

Kan slippe "skrekkfengsel"

Utenriksdepartementet jobber for at Tjostolv Moland og Joshua French ikke skal bli plassert i det beryktede Makala-fengselet når fangene ventelig overføres til Kinshasa.

Moland og French

Overføringen er ennå ikke spikret, men nordmennene kan komme til å få bedre fengselsforhold enn ventet i Kinshasa. (Arkivfoto)

Foto: STRINGER / Afp

Det har blitt hevdet at de to dødsdømte nordmennene skal til "skrekkfengselet", når norske myndigheter lykkes med å få til en overføringsavtale med kongolesiske myndigheter.

"Likhuset"

Ifølge Dagbladet kalles Makala-fengselet "likhuset" på lokalmunne i Kongo.

Men nordmennene kan slippe det beryktede fengselet.

Ifølge avisen jobber Utenriksdepartementet hardt for at de to i stedet skal flyttes til det nyrenoverte Ndolo-fengselet.

Ndolo skal være det eneste fengselet i Kongo som er i nærheten av å oppfylle internasjonale fengselsstandarder. I utgangspunktet brukes det til å huse fanger fra det militære og fra politiet.

Fengselet skal ha blant annet toaletter, kjøkken og sykestue.

Sentralfengselet i Kisangani

Nordmennene har vært fengslet i Kisangani i 2 år, i påvente av en overføring til Kinshasa. (Arkivfoto)

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Håper på mat og medisiner

Dagbladet melder om at direktør Kudura Ramazani i sentralfengselet i Kisangani i forrige uke fikk en telefon fra sin kollega i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Der fikk Ramazani ifølge avisa beskjed fra direktøren i Ndolo-fengselet om at han hadde fått beskjed «ovenfra» om å gjøre klar en celle for de dødsdømte nordmennene, til overføringsfloken er løst og de blir overført.

Moland og French har i 2 år sittet fengslet under kummerlige forhold i Kisangani.

– Ndolo-fengselet høres veldig mye bedre ut. Der får vi håpe at de får både mat og medisiner. Men vi håper jo at de ikke blir sittende der så lenge, sier Tjostolv Molands far Knut Moland til Dagbladet.

Intet paradis

Men forholdene skal være utfordrende også i Ndolo-fengselet.

– Det er overbefolket, vi får ikke sove, og mange av oss sover rett på gulvet, sier en fange, Gomez Bokungu, til den nederlandske mediabedriften RNW.

– Vi gjør vårt beste for å unngå å bli som andre fengsler i Kongo, sier fengselsdirektør Major Kadima til RNW.

Det norske utenriksdepartementet jobber fortsatt for å få i stand en overføringsavtale, og det er usikkert når en slik avtale vil være på plass.