NRK Meny
Normal

Kan måtte måke selv

Mange kan miste den kommunale snøbrøytingen til vinteren.

Snøskuffing
Foto: Håvard Raustøl / NRK

Mange huseiere langs små og private veier i Kristiansand kan miste den kommunale snøbrøytingen neste vinter.

Det er klart etter at byutviklingsstyret torsdag vedtok at det skal foretas en gjennomgang av det kommunale vedlikeholdet på disse veiene.

Lederen for byutviklingsstyret, Hans Otto Lund, sier politikerene er forberedt på reaksjoner.

- Vi forventer reaksjoner, og jeg forstår dem som vil klage over å miste brøytingen. Klager vil bli behandlet fortløpende, sier Lund.

Urettferdig

Bakgrunnen for vedtaket er at mange opplever det som urettferdig at kommunen brøyter noe små og private stikkveier, mens andre huseiere må bekoste brøytingen selv.

Årsaken er at kommunen har hatt en ulik praksis og at skiftende tider også har ført til ulike oppfatninger om hva som er kommunens ansvar. Lederen for byutviklingsstyret mener hensynet til likebehandling nå er det viktigste.

- Vi må ha et visst likhetsprinsipp. Noen har allerede i dag ingen offentlig brøyting av sine veier. Kanskje noen andre veier vil bli tatt inn. Det vil denne vurderingen nå vise. Det viktigste er at vi handler etter likhetsprinsippet, sier Lund.

Bedre brøyting

Lund mener resultatet av at mange små veier mister den offentlige brøytingen, vil bli bedre snørydding.

- Mange av de små stikkveiene er svært vanskelige å brøyte. De er ressurskrevende, både tids- og utstyrsmessig. Dersom kommunen ikke brøyter disse veiene, vil resten av veisystemet få bedre kapasitet. Det er tanken bak denne nye vurderingen, sier Lund. 

 

snøkaos 22. februar 2007

Vinterens kraftige snøfall gjorde at mange måtte ut med Sørlandsskuffa. Nå skal kommunen vurdere hvilke småveier som fortsatt skal få kommunal brøyting.