Hopp til innhold

Tilhengeren kan koste deg førerkortet

UP er lei av at folk bryter reglene for kjøring med tilhengere. Nå ber politiet folk sette seg inn i reglene før de hekter på båthengeren eller campingvogna.

Bil med båthenger

Før du laster båten på henger og legger ut på veien kan det være lurt å sjekke hvor tung last du og bilen din har lov til å trekke (Illustrasjonsfoto).

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Mange frakter nå båter og campingvogner langs veiene for å gjøre seg klare for sommeren, men ikke alle gjør det lovlig.

UP-sjef Øystein Krogstad i Agder og Rogaland sier mange bryter reglene for kjøring med henger. Og mange av dem vet ikke at de gjør noe galt.

Kjører for fort

– Veldig mange kjører for fort med hengere, fordi de ikke beregner tyngde og bredde. Og reglene er klare: Du kan maksimalt kjøre 80 km/t med henger.

UP-sjef Øystein Krogstad

UP-sjef Øystein Krogstad i Agder og Rogaland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Kjører du med tilhenger med en aktuell totalvekt på over 300 kilo uten bremser har du ikke lov til å kjøre mer enn 60 km/t.

– Det er på grensen til det hodeløse å kjøre fort med båthenger eller campingvogn. Det er veldig skummelt om hengeren slipper og man begynner å slingre. Vi har hatt noen stygge ulykker med campingvogner som har rast ut, sier Krogstad.

– Kjører du over 80 kilometer i timen blir du bøtelagt. Det er en del som har mistet lappen fordi de har tenkt at de kan kjøre 100 km/t i 100-sona.

Sjekk førerkortet

Det andre UP-sjefen ber folk om å passe på er at de har førerkort som dekker hengeren.

– Det er en del som blir stoppet med for tung last. Da blir du anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort og da får du ei bot på noen tusenlapper, så det er lurt å sjekke førerkortet og se hva du har lov til å trekke.

Man må også sjekke hvor mye bilen man kjører har lov til å trekke. Det finner man ut i vognkortet.

– Blir de stoppet da, må de parkere hengeren. Det skjer ofte at folk må kjøre av sted mens lasten står igjen hos oss. Da må de hente en ny bil, eller finne noen andre til å trekke for dem.

– Det er ingen som slipper videre om de har for tung last eller førerkort som ikke holder, da er det stopp, sier Krogstad.

Stor båt – liten henger

Et annet problem er ifølge UP-sjefen at folk kjører med for tung last på små hengere.

– Ofte kjører folk med en altfor stor båt på en liten henger. Det er skummelt, for du har ikke full kontroll.

– Vi ser alt fra at folk får sleng på hengeren til at folk mister båt og henger. Det er forferdelig skummelt, så det gode rådet må være at de kjører veldig forsiktig når de har henger og en stor båt. Det er punkt én.

Mange tar sjansen

En del av dem som stoppes for ulovlig kjøring har alt det tekniske i orden og tror at de kjører lovlig, men har for tung last.

– Men det er en del som rett og slett tar sjansen, for de har båthengere både uten skilt og lys og satser på at dette går fint, for de skal bare en kort tur, sier Krogstad.

Han anbefaler folk som er usikre på hva de har lov til å laste ned appen til Statens vegvesen som forteller hvor mye man har lov til å trekke.

Bil med ulovlig last på tilhenger

Slik last er politiet heller ikke glad i. Bilen med tvilsom last er fotografert i Vennesla.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren