NRK Meny
Normal

Kan komme flere ras

Det er fare for flere ras, sier ekspertene, etter at det lørdag raste omlag 150 kubikkmeter stein ut på E18 ved Harebakken i Arendal.

Video Rasfare etter kald vinter

I dag startet arbeidet med å sikre rasstedet på E18 ved Harebakken i Arendal. Se video ved å klikke på bildet.

I dag startet jobben med å sikre fjellet ved Harebakken i Arendal, der det nesten gikk galt i helga.

Bare tilfeldigheter gjorde at ingen ble truffet, da omlag 150 kubikkmeter stein lørdag raste ut på den tungt trafikkerte europaveien.

– Man kan kanskje si at man har flaks noen ganger, men i Norge er det vanskelig å avdekke slike situasjoner på forhånd, sier John Kristian Stormyr, leder for vegseksjonen i Statens vegvesen.

Kulde er årsaken

Årsaken til at det raste, er mye kulde i vinter. Vegvesenets geologer tror den kalde vinteren gjør rasfaren ekstra høy i år. Derfor kan det skje igjen.

– Det kan komme flere ras. Kuldemengden og isdannelsen i fjellet har vært større enn normalt, så påvirkninga fra is har nok vært større enn normalt, sier geolog Ole Nesset i Statens vegvesen.

Det er i stor grad private selskap som vedlikeholder veiene på Sørlandet. Vegvesenet sier i dag at de er fornøyd med jobben som blir gjort, også med Mesta, som hadde ansvaret for veien der raset gikk i helga.

– Umulig å avdekke

– Det er ikke mulig å avdekke alle steder der slikt kan skje, derfor vil vi få slike hendelser fra tid til annen, sier Stormyr.

– Geologene sier det har vært en spesiell vinter. Setter dere inn noen ekstra tiltak?

– Generelt har vi årlig inspeksjon av fjellskjæringer, og vi gjør tiltak der vi ser det er behov. Vi gjør ikke noe ut over det generelle nivået vi ligger på, sier Stormyr.