Kan få tilbake område

I 1908 kjøpte Rogaland Valevatn for å sikre sauebeiter. Nå kan Sirdal få området tilbake.

Sauer (Illustrasjonsfoto)
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

I 1908 kjøpte Rogaland 67 000 dekar på Valevatn i Sirdal for å sikre sauebeiter. Nå eies eiendommen med brakkeleiren Hunnemo av Rogaland fylkeskommune.

Hunnemo brukes fra tid til annen av idrettslag, skoleklasser og foreninger uten at det er noe fast vertskap eller vaktmester til stede. Jaktterrenget disponeres av Jæren Jeger- og Fiskarlag, skriver aftenbladet.no.

Dyrt vedlikehold

Drift og vedlikehold koster fylkeskommunen rundt 200 000 kroner i året. Men skal anlegget rustes skikkelig opp, må det investeres noen millioner kroner. Byggesjef Lars Hallgren kan ikke se at leirstedet slik det drives i dag er noen prioritert, fylkeskommunal oppgave.

- Enten bør Valevatn utvikles videre, eller så bør vi kvitte oss med eiendommen, sier Hallgren til avisa.

Det siste er som musikk i ørene på sirdølene som tidlig på 1990-tallet forsøkte å få kjøpt eiendommen til store protesterer og intens lobbyvirksomhet fra rypejegere i og utenfor fylkeshuset.

Interessert i kjøp

Thor Jørgen Tjørhom

Ordfører Thor Jørgen Tjørhom i Sirdal mener det kan være praktisk å kjøpe Valevatn tilbake.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

- Jo, vi er interessert i kjøp. Men ikke for enhver pris, sier næringssjef Jan Magne Josdal i Sirdal.

Bruken av heia er uansett begrenset siden brorparten av eiendommen ligger innenfor verneområdene for Frafjordheiene og det tilgrensende Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiene.

- Det kan være praktisk å samle alt dette i et felles verneområde. På et fellesmøte i Sand ble det også luftet oppgradering til nasjonalpark. I så fall må også grunneierne trekkes inn, sier ordfører Thor Jørgen Tjørhom i Sirdal.