Hopp til innhold

Kan få 40 millioner de neste fire årene

De oljerelaterte bedriftene på Sørlandet kan få 40 millioner kroner de neste fire årene for å bygge opp et ekspertsenter.

Trond Giske på Node

Trond Giske på besøk hos National Oilwell Varco i Kristiansand i dag.

Foto: Kari Jeppestøn Arntzen / NRK

Det presenterte Trond Giske da han var på besøk hos National Oilwell Varco i Kristiansand i dag.

NODE-klyngen kjemper om å få status som "Global Center of Expertise", som innebærer en større satsing mot det internasjonale markedet.

Giske sier han blir overrasket dersom ikke NODE-klyngen blir med i satsingen. Det er Innovasjon Norge som bestemmer hvilke klynger som får denne statusen.

– Det vil overraske meg veldig om NODE-klyngen ikke er en av dem som får Global Senter-status. Det vil bety mer penger i kassa for næringslivet, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NRK.no og legger til:

– Hvis NODE-klyngen får en Global Center-status vil de få cirka 40 millioner kroner fra statsbudsjettet i løpet av en fireårsperiode.

Giske mener dette vil bety mye for å utvikle kompetansen mellom de ulike bedriftene og for den internasjonale markedsføringen av de oljerelaterte bedriftene på Sørlandet.

– Jeg tror dette kan være med på å synliggjøre bedriftene på en bedre måte, sier Giske.

– Betyr enormt mye

Kjell O. Johannessen, som for få dager siden troppet av som NODE-direktør, har jobbet for dette i mange år, og mener beskjeden fra næringsministeren i dag kan bli avgjørende for fremtiden.

– Det betyr enormt mye. Disse bedriftene jobber globalt hele veien og dette har vi jobbet for i to og et halvt år, sier Johannessen og legger til:

– I fremtiden kommer Norge til å kjempe med andre land innenfor kompetanse. Det handler ikke lenger om hvem som har fabrikkene og maskinene, det er hvem som har kompetansen som betyr noe. Nå har vi fått mulighet til å jobbe med å bedre kompetansen i en global sammenheng. Nå har vi et verktøy, sier Johannessen som virker sikker på at Forskningsrådet gir NODE-klyngen den viktige statusen.

NRK Sørlandet
Spiller nå
På innsiden av Kunstsiloen 01:06
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 2,01 kr
Dyrest kl. 18 2,74 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %