NRK Meny
Normal

Kan bli et skred av søndagsåpne butikker

Butikker i Risør og Lillesand har fått dispensasjon til å holde åpent på søndager i sommer. Nå skjer det samme i Farsund. Mandal venter på svar og flere andre byer vurderer å følge etter.

Handlegate Lillesand

Butikkene i Lillesand får holde søndagsåpent i sommer, etter at byen fikk innvilget status som typisk turiststed. Nå vurderer flere sørlandsbyer å følge etter.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Nylig har Fylkesmannen i Vest-Agder gitt butikker i Farsund sentrum dispensasjon til å holde åpent på søndager. Mandal venter på svar på sin søknad.

I Grimstad, Arendal og Tvedestrand følger man nå nøye med på utviklingen.

– Vi følger med på det som skjer i Lillesand og Risør. Hvordan det går der kan få konsekvenser for hva vi gjør neste år, sier leder for næringsforeningen i Tvedestrand, Morten Johansen.

I en by som Risør er man avhengig av å tjene sine penger på sommeren.

Arne Juell Myklebust, leder for handelstanden i Risør

Etter loven kan «typiske turiststeder» få dispensasjon til å ha søndagsåpne butikker. Risør og Lillesand søkte og fikk innvilget slik dispensasjon før årets sesong.

Aktiviteten om sommeren er svært viktig for handelsstanden over det meste av Sørlandet.

– Tidene forandrer seg. Mange butikker er avhengige av sommertrafikken. Hvis dette fører til økt omsetning, er det klart at det er interessant for oss i Tvedestrand, sier Johansen.

God inntjening

Etter tre åpne søndager er næringslivet i Lillesand og Risør godt fornøyd. Leder for handelsstanden i Risør, Arne Juell Myklebust, sier butikkene har opplevd god publikumstilstrømning.

– Butikkene tjener minst like mye som på en vanlig hverdag utenom sesongen. Det er i tråd med målsettingen, sier Myklebust.

Han sier folk tiltrekkes av de åpne butikkene.

– Mange kikker litt og trekker inn i butikkene. Folk er i søndagsmodus og bruker god tid, sier Myklebust.

Har kommet for å bli

Myklebust tror søndagsåpne butikker om sommeren har kommet for å bli.

– Det er en del av den generelle utviklingen at man må gjøre mer for å tjene penger. I en by som Risør er man avhengig av å tjene sine penger på sommeren. I vinterhalvåret er det heller smått, sier han.

Lillesand har blitt typisk turiststed. Det betyr at butikkene kan holde søndagsåpent i sommer. Fylkesmannen i Aust-Agder, tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal, mener hensynet til handelsstanden må gå foran helgefri for de ansatte.