Kan bli oppkalt etter Egner-figur

Ola Dekksgutt er blant de mer uvanlige navneforslagene som er kommet inn i navnekonkurransen om Flekkefjords nye kulturelle storstue.

Kulturhuset Flekkefjord

Før jul skal bystyret i Flekkefjord si sin mening om forslagene til hva byens kulturhus skal hete. Huset står ferdig til sommeren.

Foto: Lars Eie / NRK

Det er ingen tvil om at flekkefjæringer har et spesielt forhold til Thorbjørn Egners kjente barnesang om Ola Dekksgutt fra Flekkefjord, selv om det er over 60 år siden sangen fremført av Frank Robert herjet Ønskekonserten i NRK.

Det nye kulturhuset som reiser seg, får utsyn mot statuen om den kjente dekksgutten på Tollbodbrygga som hilser de som kommer sjøveien til byen. Og nå kan også bygget få samme navn, dersom bystyret er enig.

Minnesmerke over Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner hadde flere forbindelser til Sørlandet. I Dyreparken finnes både en minnebyste, Hakkebakkeskogen og Kardemomme by og selv hadde han hytte i Mandal.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Svanen eller Havblikk?

– Vi har fått Ola Dekksgutt som navneforslag på det nye kulturhuset, men vi har fått over 70 forslag til nå. Vi er fornøyd med responsen, sier enhetsleder Marion Baum for kultur i Flekkefjord kommune.

Også mer typiske kulturhusnavn har kommet inn, som blant annet Flekkefjord kultursenter og Flekkefjord kulturhus. Men også andre mer utradisjonelle navneforslag har kommet på bordet.

– Svanen, Havblikk og Diamant er foreslått, forteller Baum.

Og kanskje er det med god grunn det kommer slike uvanlige forslag. For allerede kan folk i Flekkefjord se hvordan bygget vil bli seende ut.

Et hvitkledd kulturhus for alle

– Man får et fantastisk blikk mot sjøen fra bygget som har en stor glassfasade på sjøsiden mot Tollbodbrygga. Og bygget ellers blir hvitkledd, er beskrivelsen en entusiastisk kulturleder gir.

– Kan bygget sammenliknes med Kilden i Kristiansand, som har fått mye skryt for sitt utseende?

– Formålet med bygget er annerledes. Dette er ikke et konserthus, men et kulturhus for alle og et lavterskelhus med bibliotek, kulturskole, kino og mange andre funksjoner, utdyper Baum.

Rebus0406

Thorbjørn Egner (1912–1990) skrev visa om dekksgutten som lengtet hjem til Flekkefjord.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Kulturhusnavnet kan bli klart om kort tid

Navnekonkurransen er kommet i stand for å bidra til at innbyggerne skal føle eierskap til kulturhuset.

– Men hvem avgjør navnet?

– Bystyret skal si noe om navneforslagene. Siste frist til å komme med forslag er 27. november, så håper vi at bystyret kan si sin mening på siste møte før jul. Vi håper vi har navnet klart i begynnelsen av 2016, sier Marion Baum.

Det nye kulturhuset i Flekkefjord skal etter planen står ferdig til sommeren, mens den offisielle åpningen blir i november neste år.