NRK Meny
Normal

Kristiansand kan bli Egner-by

Kristiansand vurderer å bli en Thorbjørn Egner-by. Nå skal en bredt sammensatt delegasjon på studietur til H.C. Andersens by for å lære.

Kristiansand Dyrepark utvider satsingen på Thorbjørn Egner-universet. Når Hakkebakkeskogen er ferdig neste sommer, står flere prosjekter i kø.

NETT-TV: Dyreparken har sin Kardemomme by. Nå ønsker Kristiansand å bli en Thorbjørn Egner-by.

– Å gjøre Kristiansand til en Thorbjørn Egner-by er en kjempeidé, sier administrerende direktør Per Arnstein Åmot i Dyreparken i Kristiansand.

Rebus0406

Thorbjørn Egner var en multikunstner som har preget mange generasjoner.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Dyreparken har allerede et bredt samarbeid med Egner-familien, men nå inviterer Kristiansand kommune flere aktører til å komme på banen.

Over sommeren er det aktuelt for folk fra blant annet kommunen, Universitetet i Agder, Cultiva, biblioteket, turistkontoret, Kilden og Forfattersentrum Sørlandet å dra sammen på en ekskursjon til Odense. Der skal de bl.a. være med på Nordisk Dikterfestival / HC Andersen Festivals, og møte sentrale kulturaktører i Odense for å se hvordan man lager en forfatterby.

Dyreparken skal også delta på turen sammen med Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner.

Karius og Baktus utseende

Nå planlegger Dyreparken å bygge munnhulen til Jens inn i fjellet slik at Karius og Baktus kan få sitt eget hjem i Dyreparken.

Foto: Illustrasjon, Thorbjørn Egner

Karius og Baktus

Dyreparken har allerede et sterkt grep om Egners univers gjennom Kardemomme by og Hakkebakkeskogen som åpnes våren 2015. Da skal publikum kjøre tog gjennom skogen og få oppleve forskjellige tablåer hvor de kommer tett på skuespillerne.

Ferskt på tegnebrettet ligger også «kjeften til Jens».

– Vi har lenge drømt om å lage munnhulen til Jens. Nå skal den sprenges inn i fjellet slik at Karius og Baktus kan få sitt eget hjem her i Dyreparken.

Vi har også planer om et eget barnekulturhus: Thorbjørn Egners hus, sier Åmot.

Ønsker samarbeid om barnekultur

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand sier byen håper kommunen og andre aktører kan samarbeide med Dyreparken om barnekultur, og drømmer om å bli en Egner-by.

– Det er en formidabel satsing fra Dyreparkens side, som er veldig spennende også faglig sett. Det vi i første omgang ønsker å gjøre er å snakke med Dyreparken og aktører utenfor Dyreparken som også driver med barnekultur, sier han.

Han nevner eksempler som Kilden, biblioteket, universitetet, kulturskolen og alle skoler og barnehager.

– Jeg tror det er tangeringspunkter her som gjør at vi kan få til noe i Kristiansand som er ganske unikt, sier kulturdirektøren.

Han vil absolutt ikke blande seg inn i driften til Dyreparken og deres kommersielle vurderinger, men tror det kan bli et godt samarbeid over grensene.

– Vi er ikke-kommersielle så det må bli slik at vi bruker vår kompetanse i kommunen og Dyreparken bruker sin kompetanse. Ved å snakke sammen og ta en studietur sammen kan vi finne ut hvordan vi kan komplementere hverandre slik at vi får til noe sammen,

Med Egner i ryggmargen

Dyreparkdirektøren hører med til de 2–3 generasjonene som nesten har vokst opp med Thorbjørn Egner i ryggmargen.

– Jeg tror folk ønsker å oppleve dette meg egne barn, sier Åmot.

Janne Turid Kvaløy ved Kristiansand folkebibliotek bekrefter at barna fremdeles har kjennskap til Thorbjørn Egners verden.

– Karius og Baktus er mest kjent. Boka er oversatt til en rekke språk – det siste var etiopisk. Og nesten alle barn kjenner kardemommeloven, sier Kvaløy.

Dyreparkdirektør Per Arnstein Åmot mener det er en god ide at Kristiansand nå vil undersøke mulighetene for å bli en Thorbjørn Egner-by.

– Ingen andre byer har tatt eierskap til Egner. Og Kristiansand har en gyllen mulighet til bygge videre på det vi har her ute i parken, sier Per Anstein Åmot.

Egner-bøker

Karius og Baktus er kjente skikkelser for barn og unge på biblioteket i Kristiansand.

Foto: Frans Kjetså / NRK