Kan bli drømme 17.mai

De siste prognosene for grunnlovsdagen på lørdag, viser 50 prosent sjanse for høytrykksvær med sol og fine temperaturer på Sørlandet.

Jente i barnetoget, Kristiansand.

Store muligheter for sol 17.mai tror meterologene.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Mens det tidligere i uka så mørkt ut for 17.mai været, har de siste prognosene tatt en helt annen retning, forteller statsmeteorolog, Mariann Foss.

Liten sjanse for regn

Prognosene fra Meteorologisk institutt består av mange ulike "kjøringer" som det heter på fagspråket, og disse viser bare 10 prosent sjanse for å få nedbør i agderfylkene på grunnlovsdagen.

– De siste beregningene gir 50 prosent sjanse for at en høytrykksrygg vil bygge seg opp over Sør-Norge fra onsdag av, og gi sol og rolige vindforhold 17. mai, sier Foss.

Og uansett om det blir høytrykksvær eller ikke, er det altså små muligheter for nedbør av noen betydning, forteller hun.

– Blir varmere

Slår de rette prognosene til vil det altså bli sol, lite vind, og trolig temperaturer over ti grader, og opp mot 15 grader lørdag.

Dermed kan trolig ekstra varme plagg, regnfrakker og paraplyer legges igjen hjemme under feiringen utendørs.

– Dette ser lang bedre ut enn vi først trodde, men fremdeles er det altså noe usikkerhet om hvor mye sol det blir, forteller Foss.

I følge værvarselet for uka, vil nedbøren henge igjen noen steder både mandag og tirsdag, mens været altså fra onsdag blir tørrere og mer stabilt.

Full fart fremover

Kan bli drømmeforhold for 17.mai togene til lørdag. Her fra feiringen i Arendal i fjor.

Foto: Leif Dalen / NRK