Kan kreve utlevering fra Kongo

Utenriksministerer Jonas Gahr Støre følger utviklingen i rettssaken og utelukker ikke utleveringskrav.

Jonas Gahr Støre
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Norge vil vurdere å kreve utlevering av de to fengslede nordmennene i Kongo når rettssaken nærmer seg slutten. Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Det er for tidlig å si før rettsaken er over, men det er en ting vi vil ha til vurdering når den nærmer seg slutt, sier Støre.

Utenriksdepartementet har tilbakevist overfor Kongo at de tiltalte nordmennene er norske spioner.

Tilbakeviser spionanklagen

Et av tiltalepunktene mot Tjostolv Moland fra Vegårshei og Joshua French fra Re i Vestfold er at de skal ha spionert til fordel for Norge i Kongo. Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser tiltalepunktet om at de to nordmennene er norske spioner og har protestert overfor myndighetene i Kongo.

– Det har vi i note til kongolesiske myndighetere klart tilbakevist som grunnløst - og det håper jeg de tar til etterretning, sier Støre.

Formidlet norske holdninger
Tjostolv Moland og Joshua French går gjennom byen

Støre reagerte på gatemarsjen (arkivfoto)

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Utenrikministeren sier rettssaken følges nøye og har gitt klart uttrykk overfor kongolesiske myndigheter en del norske holdninger. Blant annet at det er uakseptabelt at nordmennene måtte gå gjennom gatene til og fra rettssalen i Kisangani - og spesielt norsk holdning til dødsstraff.

– Det vi har vært opptatt av er å si at det er noen absolutte ting som er avgjørende for oss; nemlig at dødsstraff er vi mot alltid, til alle tider , prinsipielt og i alle sammenhenger, sier Støre.

Evangelisten Rune Edvardsen fra Troens Bevis i Kvinesdal skal ta opp saken til de to nordmennene med presidenten i Kongo, Jospeh Kabila. Det er et utspill som får utenriksminsterens støtte.

– Det har jeg ingenting i mot, sier Støre.

LES: EDVARDSEN MØTER KONGOS PRESIDENT

Rettssaken mot de Moland og French starter igjen i dag i Kisangani. NRK følger den.