Kampanje for bror til Julius

Dyreparken i Kristiansand føler seg ikke ansvarlig for sjimpansen Olas skjebne.

Ola
Foto: Louise Tillberg/NOAH

I en ny kampanje hevder NOAH at sjimpansen Ola, en bror av Julius, har sittet innesperret i et betongbur i Thailand i ti år.

Ola ble født i dyreparken i Kristiansand, og ble solgt videre til den svenske dyreparken Öland Djurpark etter kort tid.

Derfra ble han igjen solgt til Safari World i Thailand hvor han nå har levd innesperret i et betongbur i over ti år.

Vil ha Ola ut av buret

- Olas historie viser essensen av dyreparkindustriens kynisme. Kristiansand Dyrepark tar ikke ansvar for dyrene de setter til verden, sier Siri Martinsen i NOAH.

Selv om Kristiansand Dyrepark er ansvarlig for å ha brakt Ola til verden, har hans opprørende skjebne ikke fått vesentlig oppmerksomhet i Norge tidligere.

NOAH vil nå sette søkelyset på den uverdige dyrehandelen som til slutt førte Ola til et betongbur i Thailand.

Kan ikke klandres

Leder av dyreavdeling i Kristiansand Dyrepark, Rolf Arne Ølberg, mener de ikke kan klandres for Olas skjebne. Det er 20 år siden de solgte sjimpansen til den svenske dyreparken, som solgte den videre. Ølberg sier de aldri ville solgt en sjimpanse til Thailand. 

- Det er klart at det er trist, for vi brys oss om sjimpanser og vi bryr oss om dyr. Vi føler ikke vi kan forbindes med dette. Dette er ikke noe vi står for, sier Ølberg.

- Måten Ola blir behandlet på er ikke representativt for dyreparker generelt. Der han er nå er helt forkastelig, men det må ikke brukes til å sverte moderne dyreparker, sier Ølberg.

 

Vil flytte sjimpansen

Julius i Kristiansand dyrepark

Dette er sørlandets store attraksjon, Julius, i Kristiansand Dyrepark. NOAH kritiserer dyreparken, fordi Julius`bror, Ola, har sittet ti år i et betongbur i Thailand.

Foto: NRK

- NOAHs fokus på Olas liv tjener en dobbel funksjon - å plassere ansvar for Olas lidelse også på den dyrepark som avlet ham og solgte ham uten å bry seg om hans videre skjebne, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH - for dyrs rettigheter.

- Men fokus er ikke minst å fokusere på alle de "usynlige", glemte dyrene som tas livet av eller stues vekk i bur, for at dyrehager verden over stadig skal ha nye dyreunger å vise frem, sier Martinsen.

NOAH krever at Safari World, Öland Djurpark og Kristiansand Dyrepark tar på seg ansvaret for Olas lidelser, og at alle tre parter aktivt tar initiativ til at han overflyttes til Chimfunshi Wildlife Orphanage.