Knalltøff kamp om sommerjobb i oljebransjen

Nedskjæringer i oljeindustrien gjør det vanskeligere for ingeniørstudenter og andre å få sommerjobb i oljerelaterte bedrifter.

Oljeplattform

Oljebransjen sliter. Dermed stilles det tøffere krav til studenter i kampen om sommerjobbene.

Foto: Reuters

Anne Grete Ellingsen, leder for oljeklyngen NODE, sier mulighetene for sommerjobb i bransjen er dårligere enn tidligere år.

– I og med at vi nå er inne i en stille periode, er det naturlig å anta at det vil være mindre jobber innenfor de direkte oljerelaterte sektorene, påpeker hun.

Finnes fortsatt håp

Flere bedrifter som leverer til oljeindustrien har foretatt kutt i arbeidsstokken.

NODE-lederen minner om at det likevel kan være lyspunkter i næringen, for dem som er ute etter sommerjobb.

– Det er et viktig poeng, for det finnes absolutt muligheter. En del bedrifter er nå i en rekrutteringsfase fordi de har økt aktivitet. Så det er ikke dermed sagt at alle innenfor oljesektoren er i ventemodus.

Anne-Grete Ellingsen

Node-leder Anne Grete Ellingsen sier studenter må belage seg på å reise litt for å få tak i sommerjobb i oljebransjen.

Hun trekker i tillegg frem fornybarbransjen, som den siste tiden har fått viktige kontrakter.

– Mitt råd til studentene vil være å gjøre kartleggingsjobb på aktiviteten til de ulike bedriftene. Ikke vær så redd for å reise hjemmefra, for det finnes spennende muligheter både øst og vest i fylket, sier Ellingsen.

– Må tenke kreativt

Per Lund er avdelingsdirektør i NAV i Vest-Agder. Han bekrefter at det i år vil bli vanskeligere å få seg sommerjobb innenfor oljebransjen.

– Det generelle inntrykket er jo da at det er nok ikke er så lett å få seg sommerjobb innenfor den sektoren i år, som det kanskje har vært tidligere år.

Dermed må studenter forvente å jobbe hardere for å få arbeid.

– Håpet er ikke ute. Man må bare være kreativ, og finne hvilke områder er det som har behvov for arbeidskraft. I kommunal sektor og andre steder kan det for eksempel være muligheter for å få seg jobb. Og det er jo ikke helt utelukket at man kan få seg sommerjobb på drømmearbeidsplassen sin.

Han understreker at det i denne bransjen uansett er lurt å være tidlig ute.

– Jeg tror de fleste som ønsker seg en slik form for sommerjobb, er ganske tidlig ute på nyåret.