NRK Meny
Normal

Kamp om kokkene

Det er kokkeknipe i restaurantbransjen. Bransjen frykter for hva som kan bli servert.

Barnehagebarn
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er stor mangel på faglærte kokker i Vest-Agder.Tall fra NAV viser at det nå er over 50 ledige kokkestillinger i fylket.

Flere restaurantsjefer i Kristiansand sier at det er umulig å finne kvalifisert personell som kan fylle stillingene.

Flere frykter for restaurantbransjens rykte og økt arbeidspress på ansatte som allerede er i jobb.

 

-Komplett umulig

Få uker før sommersesongen setter igang er det enormt behov for flere kokker ved mange av byens restauranter.

- Det er komplett umulig. Det finnes ingen ledige faglærte kokker, sier, Ali Bouzari, eier av restauranten Smørøyet i Kristiansand.

Tidligere pleide restaurantene å skaffe arbeidskraft utenfra, fra Danmark, Island eller Sverige. Men nå er også dette vanskelig, forteller Bouzari.

Søl uten kokker

Driftsjef Buch Nahairy ved Havana Etcetera i Kristiansand frykter at serveringsbransjen vil tape stort på kokkemangelen. Kvaliteten på maten kan bli dårligere.

- Mange blir tvunget til å bruke ufaglærte å prøve å få de til å være kokker. Og mange restauranter kommer til å få dårlig rykte på grunn av maten, sier Nahairy.

Det tror også Bouzari. Begge frykter også et økt arbeidspress på de som allerede er i jobb i retaurantbransen.