Det er stor mangel på faglærte kokker i Vest-Agder.Tall fra NAV viser at det nå er over 50 ledige kokkestillinger i fylket.
Flere restaurantsjefer i Kristiansand sier at det er umulig å finne kvalifisert personell som kan fylle stillingene.
Flere frykter for restaurantbransjens rykte og økt arbeidspress på ansatte som allerede er i jobb.
-Komplett umulig
Få uker før sommersesongen setter igang er det enormt behov for flere kokker ved mange av byens restauranter.
- Det er komplett umulig. Det finnes ingen ledige faglærte kokker, sier, Ali Bouzari, eier av restauranten Smørøyet i Kristiansand.
Tidligere pleide restaurantene å skaffe arbeidskraft utenfra, fra Danmark, Island eller Sverige. Men nå er også dette vanskelig, forteller Bouzari.
Søl uten kokker
Driftsjef Buch Nahairy ved Havana Etcetera i Kristiansand frykter at serveringsbransjen vil tape stort på kokkemangelen. Kvaliteten på maten kan bli dårligere.
- Mange blir tvunget til å bruke ufaglærte å prøve å få de til å være kokker. Og mange restauranter kommer til å få dårlig rykte på grunn av maten, sier Nahairy.
Det tror også Bouzari. Begge frykter også et økt arbeidspress på de som allerede er i jobb i retaurantbransen.