Hopp til innhold

Kaller Shalam inn til hastemøte

Kristiansand kommune kaller Stiftelsen Shalam inn til et hastemøte. Bakgrunnen er beskjeden som kom før helga, der Shalam måtte permittere 14 ansatte på grunn av få rusklienter å behandle.

Shalam

Stiftelsen Shalam har plass til 16 rusavhengige på sitt rehabiliteringssenter. Til tross for at det er lange køer av ungdommer som trenger hjelp – så mangler senteret i dag klienter.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Lars Dahlen

Helse- og sosialsjef Lars Dahlen opplyser til NRK at kommunen har hatt møte med Shalam mange ganger. I dag er det krisemøte.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Helse- og sosialsjef i kommunen, Lars Dalen, sier det nå er tid for kommunikasjon.

– Det jeg har behov for er å ha en skikkelig gjennomgang både på brukere og det tilbudet som er og så får vi se hva det ender opp i, sier han.

– Vi har tilbud til spesielt utsatte grupper. Det behovet kan variere og det er mange som yter tjenester, hvor Shalam er en av dem. Det er liksom ikke en statisk situasjon innenfor dette feltet, sier Dahlen.

Mangler klienter tross lang kø

Torsdag kom beskjeden fra stiftelsen om at de må permittere 14 av sine ansatte ved Shalam Rehabilitering, avdeling Åsen omsorg – og motivasjon.

Grunnen er at de får inn altfor få rusklienter til behandling. Dette til tross for at det er mer enn nok ungdommer i alderen 18–25 år med rusproblemer som er senterets målgruppe.

Det betyr ifølge Shalam at hele det økonomiske grunnlaget for driften faller bort. Og at det ikke mulig å drive et senter med god fagkompetanse uten å ha en viss forutsigbarhet når det gjelder økonomi og driftsmidler.

– Trenger forutsigbarhet

Kristiansand kommune ser alvoret i saken og kaller derfor inn til hastemøte i dag.

Yngvar Woxmyhr i Shalam ser fram til møtet.

– Jeg håper at vi skal kunne få til en god dialog og at vi skal komme fram til en løsning som gjør driften vår på Shalam forutsigbar. Forutsigbarhet er stikkordet for meg hele veien. Slik det har vært til nå så har det vært for usikkert om vi får elever inn til oss eller ikke, sier han.

– Når kommunen kaller inn til møte så raskt etter at permitteringsvarselet ble sendt, tolker du det som et signal om vilje til dialog?

– Det må sies at vi har vært i dialog med kommunen mange ganger. Senest i høst hadde vi også en sak hvor permisjon hang over hodet på oss. Da ble det på en måte gitt løfte om at dette skulle bli annerledes og jeg håper det kan innfris nå så vi får en trygghet i driften, sier Woxmyhr.

Har et håp

Om resultatet blir at permisjonene kan trekkes tilbake, våger ikke Woxmyhr spekulere i. Men han understreker at det er klientene og ikke arbeidsplassene som er viktigst.

– Jeg har alltid et håp. Hadde jeg ikke det så hadde jeg ikke kjempet denne saken. Jeg kjemper den ikke først og fremst for arbeidsplassene våre. Jeg kjemper den for de svakeste i samfunnet, de som virkelig sliter. Det er dem jeg ønsker å være et talerør for. Det er dem jeg ønsker å løfte fram. Det er der den store smerten er i dag dersom de mister behandlingstilbudet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %