NRK Meny
Normal

Kald mai forsinker bærsesongen

Regn og lave temperaturer i mai forsinker bærproduksjonen. Både jordbær, bringebær og kirsebær trenger 2–3 uker lenger på å bli modne i år.

Bringebær og bonde Jørg Brøvig

Bringebærbonde Jørg Brøvig slår fast at i det kalde været vil det gå 2–3 uker lenger enn i fjor før han kan høste årets bringebær.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

– Det har stoppet helt opp. Det gror ingenting, slår bringebærbonde Jørg Brøvig fast.

Bringebærene han dyrker på Strai nord for Kristiansand kan tidligst plukkes siste uken i juni. To uker senere enn i fjor.

– Jeg håper det kommer varmere vær nå som kan sette fart på det, sier Brøvig.

Sen sesong

Bringebærbusk

Ifølge bonden er det blir det nok av bær bare de får tid til å modne.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Norsk Landbruksrådgivning Agder bekrefter trenden, som også gjelder jordbær og kirsebær.

– I år er det en sen sesong. Vi har hatt en veldig lav temperatur, særlig fra 17. mai og frem til nå, som gjør at utviklingen i alle frukt- og bærproduksjoner forsinkes, sier rådgiver Anne Vintland.

Mange venter på norske jordbær i butikkene og her merkes forsinkelsen først.

– Jordbærsesongen bli noe senere enn en normalsesong. Det vil enda drøye noe før vi kan begynne å høste, selv på de tidlige feltene, sier Vintland.

– Vi ser det også på bringebær, hvor senere blomstring og senere utvikling, gir forsinket høsting, sier Vintland.

– Ikke dyrere

Vintland tror ikke forsinkelsen vil føre til høyere priser på bærene, ettersom det ikke ser ut til å bli færre bær, tross forsinkelsen.

Også bringebærbonden på Strai ser optimistisk på mengden bær, som ser ut til å bli like bra som i fjor, bare de får tid til å bli modne.

– Antall blomster og kart lover veldig bra, men hvordan det blir økonomisk vet vi ikke før sesongen er over, sier Brøvig.

– Det kan bli bra med bær i sommerferien. Vi får håpe sommervarmen kommer så vi kan nyte både sol, sommer og deilige norske bær, sier Vintland.