Kaffekrisen fortsetter: – Kvaliteten kan bli dårligere

Kaffeprisen er fortsatt nær det laveste nivået på ti år. Det kan få konsekvenser for kvaliteten på kaffen, ifølge Fairtrade Norge.

Ulla Try drikker kaffe i Kristiansand

Ulla Try nyter en kopp kaffe på en kafé i Kristiansand.

Foto: Mads Nielsen / NRK

– I dag har jeg valgt en vanlig svart kopp med kaffe, sier Ulla Try.

NRK møter henne på en kafé i Kristiansand sentrum.

– Det blir fort tre-fire kopper kaffe om dagen,

– Kunne du klart deg uten kaffe?

– Nei, svarer hun kontant.

Ulla er nok ikke alene om det. For vi nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

Samtidig har kaffeprisene i år vært historisk lave.

I mai var prisen på en knapp halvkilo med kaffe den laveste på over et tiår. Kaffeprisen lå da på 7 kroner og 50 øre. I juli økte prisen noe, til rundt 9 kroner.

Nå mot slutten av oktober har imidlertid prisen sunket igjen, til 7 kroner og 60 øre.

Kaffeprisen måles i pund som tilsvarer 453 gram.

– Flukt fra bransjen

Den lave kaffeprisen går hardt utover småskalaprodusenter. I dag selger 60 prosent av kaffeprodusenter kaffen sin for mindre enn det de produserer den for, ifølge Fairtrade.

– Det dekker ikke produksjonskostnadene, og det gjør at det blir en veldig tung bør for småskalaprodusenter, at de i praksis subsidierer kaffen.

Det sier Cathrine Berg-Nielsen som er partner- og råvareansvarlig i Fairtrade Norge.

Lave priser betyr også at småprodusenter har mindre mulighet til å beskytte avlingene sine mot økende klimatrusler, ifølge Berg-Nielsen.

– De er jo i en situasjon der man har usikre værforhold, i tillegg til en priskrise. Så det er mange som veksler jordbruket til andre inntektsavlinger, og da kan vi se om noen år at kaffe som råvare begynner å bli knapp.

Ifølge BBC er kaffebønder fra Honduras og Guatemala, som er rammet av kaffekrisen, en del av migrantbølgen som beveger seg mot USA.

– Det er en flukt fra bransjen, det er ingen som vil drive med en avling om ikke gir inntekt. Så det er et lite tankekors for både kaffedrikkende nordmenn og bransjen.

Sjenker i kaffe

En kaffebonde får om lag 7-10 prosent av salgspris i butikk. Lave og svingende råvarepriser gjør det vanskelig for bonden å legge langsiktige planer og investere i kaffeproduksjonen, ifølge Fairtrade Norge.

Foto: Mads Nielsen / NRK

– Kvaliteten kan bli dårligere

En av årsakene til kaffekrisen skyldes overproduksjon av kaffe på det brasilianske markedet, som er verdensledende innen kaffeproduksjon.

– Man kan tenke seg at konsekvensene etter hvert er at overproduksjonen fra Brasil avtar. Da vil jo prisen etter hvert bli dyrere, og kvaliteten kan bli dårligere, sier Berg-Nielsen, og legger til:

– Hvis bonden ikke har midler til å investere tilbake i jordbruket, på grunn av den lave prisen, kan vi også ende opp med å forringe kvaliteten på kaffen som dyrkes.

Handler direkte fra kaffebøndene

På Mjåvann i Songdalen brenner Steinar Svenning i Cemo Gourmet hvert år 140 tonn med kaffe. Han kjøper direkte fra småprodusenter i Afrika og Sør-Amerika. Svenning frykter lokale ringvirkninger av kaffekrisen.

– Det er en tragedie for bonden, mens mange forbrukere er glade for å få billig kaffe her. Et stort paradoks, sier Svenning.

For Svenning er det viktig å handle kaffe direkte fra bøndene.

– Vi må være trygge på at bonden får betalt for den jobben de legger ned, og det er vanvittig mye jobb.

Steinar Svenning brenner kaffe

Steinar Svenning har lang erfaring med kaffebrenning, og reiser verden rundt for å handle kaffebønner direkte fra gårder.

Foto: Mads Nielsen / NRK