Kafé lager kun retter av mat som skulle ha vært kastet

All maten på denne lunsjbufféen er laget av mat som ellers ville blitt kastet. Nå håper Framtiden i våre hender at flere spisesteder vil se til Vennesla.

Kokker på kjøkkenet

Solveig Moseidjord (t.h) er kjøkkensjef på Mulighetenes hus. Hun er i gang med å lage komper til dagens lunsjbuffé. Med på kjøkkenet er også Marianne Haugerud og Sajjad Musfer.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Jeg trodde ikke vi kunne drive fem dager i uka på matsvinn, men vi får faktisk alt vi trenger, sier Raymond Bærø.

Han er daglig leder for Mulighetenes hus i Vennesla, et arbeidstreningstilbud som også driver kafé. Det serveres varm lunsjbuffé fem dager i uka. Maten lages av frukt, grønt, kjøtt og tørrvarer fra den lokale Coop-butikken som ellers ville ha blitt kastet. For eksempel fordi grønnsakene er skadet på grunn av ødelagt emballasje eller fordi best før-datoen er passert.

– Jeg synes det er en katastrofe at det blir kastet mat som folk er villige til å betale for. De varene vi får har en verdi.

Mat på bordet

All denne maten (med unntak av ketchup og dressing) er laget av matsvinn.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Kaster 60.000 tonn mat årlig

I dag er komper hovedrett på bufféen. De fikk mye poteter da de hentet mat samme morgen.

Hver dag serveres mellom 10 og 50 gjester. Denne dagen har venninnene Linn Therese Moseid, Tonje Engh og Anja Førde inntatt kafeen med sine små.

– Mange butikker kaster mye mat. Jeg synes flere spisesteder burde gjort det samme, sier Anja Førde.

– Ja, absolutt. Maten er laget fra bunnen av og er god og variert, sier Linn Therese Moseid.

Jenter på kafe

Linn Therese Moseid (t.v.) med Emrik, Tonje Engh med Sofia og Anja Førde med Annika har lagt lunsjen til Mulighetenes hus hvor de kun får servert mat laget av matsvinn. To av mødrene har spist der før og skryter av maten.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Prosjektleder i Framtiden i våre hender, Elisabeth Riise Jenssen, synes det spisestedet i Vennesla gjør, er et eksempel til etterfølgelse. En undersøkelse organisasjonen har gjort viser at norske dagligvarebutikker kaster 60.000 tonn mat i året.

Venter på matkastelov

Hun kjenner ikke til lignende eksempler fra Norge på restauranter eller kafeer som kun baserer seg på overskuddsmat.

– Dette er et godt eksempel på en type samarbeid vi tror vi kan få mer av ved en matkastelov som påbyr matbutikker å donere overskuddsmat, sier Riise Jenssen.

Stortinget har allerede vedtatt at en slik lov skal komme. Nå utformes et lovforslag som det skal stemmes over.

– Fram til loven er på plass, fortsetter vi å heie på slike initiativ som er med på å redusere matsvinnet, sier hun.

Elisabeth Riise Jenssen

– Hvis halvparten av maten er spiselig, som er tilfellet for den britiske dagligvaregiganten Tesco, kaster norske dagligvarebutikker som ikke har en avtale om donasjon 21 kilo spiselig mat hver eneste dag, sier Elisabeth Riise Jenssen, prosjektleder i Framtiden i våre hender.

Foto: Privat

Vinn-vinn å være med

Butikksjef på Coop Extra i Vennesla, Kjell Inge Fredriksen, synes det er for galt å kaste brukbar mat.

– For oss er det vinn-vinn å bidra. Siden vi inngikk samarbeidet har vi redusert avfallsregningene våre enormt.

Wenche Fredriksen og Marielle Bærø

Wenche Fredriksen, frukt og grøntansvarlig hos Coop Extra i Vennesla registrerer svinnet som sendes med Marielle Bærø, frivillig i Mulighetenes hus. Denne gangen er det mye poteter så komper står på menyen.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Kjøkkensjef på Mulighetenes hus, Solveig Moseidjord, lager ukentlig en meny basert på råvarene de har tilgjengelig, enten ferskvarer eller frysevarer.

Raymond Bærø tviler på at konseptet hadde fungert for fire år siden.

– Folk har fått et bevisst forhold til matkasting. De vet at du heller bør se og lukte på maten enn å kun forholde deg til best før-datoen.

Raymond Bærø

Raymond Bærø er daglig leder på Mulighetenes hus i Vennesla. Her serverer de en lunsjbuffé hver ukedag som kun er laget av matsvinn.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK