NRK Meny
Normal

Fikk jule-ja fra Abba-Benny

Anne Karin Kaasa er godkjent av Abba-Benny, og får gjøre hans sanger på sin første juleplate. På SørlandsScenen i P1 onsdag beskriver hun det som ei lun plate med folkemusikk i bunnen.

Anne Karin Kaasa

Anne Karin Kaasa er klar med juleplate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Anne Karin Kaasa fra Bygland har sunget siden hun var liten. Det første minnet fra å synge for publikum har hun fra fireårsalderen da hun sto på en stol og sang på juletrefest.

– Ellers husker jeg tiden fra da jeg spilte i korps. Rundt juletider spilte vi på institusjoner og i kirker. Kirkerommet var som regel kaldt og vi kaptes om å få plass nærmest ovnen, der vi sto i uniform og tynne nylonstrømper. Jeg har mange gode minner fra den tiden, forteller hun.

Les også:

Jula forsterker

Om juleplata si, sier Anne Karin Kaasa at hun har satt sammen ei plate med tradisjonelle julesanger og nye sanger.

– Den er preget av folkemusikk, og mange av sangene passer hele året. Jeg ønsket å se jula i en videre sammenheng, slik den er blitt i dag.
Kontraster som kjærlighet og savn, sorg og glede blir forsterket i jula, og det er noe av det jeg ønsker å få fram på denne plata, forklarer hun.

– Produksjonen er ikke pålesset, men åpen og naken og lagt rundt stemmen min. For meg er det viktig å få fram innholdet i tekstene når jeg synger. Og mange av tekstene mine har en dypere mening som lytterne kan tolke ut fra sin egen situasjon.

Abba-Benny sa ja

– Jeg var så heldig å få lov til å bruke et par av melodiene til Benny Andersson, den kjente ABBA-komponisten, forteller Anne Karin Kaasa.

– Benny Andersson har tonesatt en del av tekstene til svenske Ylva Egghorn. Tekstene hennes har jeg sunget i flere sammenhenger tidligere. Abba-Benny er nøye på hvem som får lov til å bruke melodiene hans. Derfor er jeg stolt over å ha fått tillatelse. Som gjenytelse ville han ha to eksemplarer av juleplate mi, ler Anne Karin Kaasa.

Pappa er viktig

Noen av tekstene på plata, har Anne Karin Kaasa selv oversatt til nynorsk, andre har pappa Ragnar Kaasa oversatt. Han har også bidratt med egne tekster på datterens plate.

– Dette er et samarbeid jeg setter stor pris på. Han kjenner meg godt og er en god mann å ha når det gjelder råd og tilbakemeldinger. Det er fint at jeg får mine egne sanger av ham, og det er også han som har skrevet platas tittelmelodi «Eg såg deg».

Trives i kirker

Anne Karin Kaasa liker å synge i kirker hele året. Men det å synge i jula, er noe helt spesielt, mener hun. Tradisjonen tro synger hun i Bygland kirke på julaften, noe hun har gjort i mer enn tretti år.

– Det er noe med stemningen, rommet og atmosfæren som gir det en ekstra dimensjon. Det er den stemningen jeg har ønsket å formidle på plata mi, sier Anne Karin Kaasa.

Onsdag ettermiddag sprer Anne Karin Kaasa julestemning på SørlandsScenen, og torsdag plasserer musikkanmelder Øyvind Nyvoll plata «Eg såg deg» på en skala fra én til ti.

Les mer: