Julius-sangen er 30 år

19. mai er det 30 år siden sangen om sjimpansen Julius ble fremført offentlig for første gang. Knapt noen annen barnesang har blitt så populær i nyere tid.

Terje Formoe

Terje Formoe viser frem plata med Juliussangen som har 30-års jubileum.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Sangen om den lille sjimpansen Julius er blitt en folkehit som de fleste voksne og barn nynner på den dag i dag.

Terje Formoe skrev tekst og melodi en vårdag i 1983 og var slett ikke forberedt på at sangen skulle få et så langt og minneverdig liv.

– Man kan vel se at det er gått noen år når man ser utenpå platen, sier Terje Formoe med et lurt smil når NRK møter ham på hans kontor.

Julius var tre år

Julius i 1983

Slik så Julius ut i 1983,

Foto: NRK

Våren 1983 var Julius blitt tre år, og dyreparken i Kristiansand forberedte en storstilt åpning av parkutvidelsen i mai.

Visesanger Terje Formoe tok kontakt med daværende direktør Edvard Moseid og tilbød seg å lage en kassett med sanger fra Dyreparken.

– Jeg så et lysbilde av Julius og dyreparken og jeg tenkte at jeg ringer dyreparken. Jeg ringte dyreparken fikk en avtale med Edvard Moseid og spurte om det var noe jeg kunne gjøre for de. Du kan jo skrive en sang om Julius, sa Moseid, og det gjorde jeg samme dag etter middag, sier Formoe.

I løpet av to timer laget Terje Formoe ferdig tekst og melodi, og innspillingen ble klar akkurat i tide til å komme med i fjerde og siste program i NRKs populære TV-serie om Julius.

En slager

Terje Formoe

. og slik så Terje Formoe ut da han sang Juliussangen for første gang.

Foto: NRK

Og Julius-sangen slo an i hele landet.

– Den ble umiddelbart en slager og den ble spilt nesten over alt hele tiden følte jeg. Jeg hadde det med å ta meg en tur på byen på fredagskveldene og tok gjerne siste bussen hjem. Men i den perioden så sluttet jeg med det. Jeg opplevde flere ganger at halvparten av folkene på bussen begynte å synge sangen, sier Formoe lattermild.

Formoe har samlet alle minnene fra den tiden i en perm på kontoret.

Avisutklippene vitner om et litt turbulent forhold mellom Terje Formoe og Julius.

– Det stod i avisene den gang at Terje Formoe aldri har hatt noe godt forhold til Julius. Hva betyr det?

– Det er jo ikke helt sant da. Jeg er jo ikke en av de som har kjent han, men det er vel et faktum at jeg opplever at Julius hiver et eller annet på meg når han ser meg, sier Formoe og smiler litt lurt.

19. mai er det 30 år siden sangen om sjimpansen Julius ble fremført offentlig for første gang. Knapt noen annen barnesang har blitt så populær i nyere tid.

Vi har møtt Terje Formoe som forteller om Juliussangen som ble skrevet til den lille krabaten for 30 år siden.

På Norsktoppen

Da dyreparken utvidet og åpnet fritidspark-delen den 19. mai 1983 stod Terje Formoe på scenen i Kjuttaviga i Dyreparken og fremførte sangen «Her kommer Julius» offentlig for første gang.

Senere samme år fikk Formoe med seg noen av landets beste musikere, Frode Alnæs, Marius Müller, Jonas Fjeld og Svein Dag Hauge, og laget platen «Livet er toppen!».

Juliussangen ble en superhit og gikk sin seiersgang i radioprogrammet Norsktoppen på NRK Radio.

Her er teksten:

Her kommer Julius som alle vil se. Han svinger seg i toppen av et tre. Vi hører han og vet han er på vei, åh, Julius, vi venter på deg!

Det ligger et lite land like utenfor Kristiansand. Her fins det både leker og dyr, men først vil vi se en gøyal fyr. Vi har ikke sett ham før, men vi kjenner`n som TV-sjarmør. Det koster mye å bli populær! Er det noen som vet hvor stjerna er?

Her kommer Julius som alle vil se. Han svinger seg i toppen av et tre. Vi hører han og vet han er på vei, åh, Julius, vi venter på deg!

Vi hører at mange ler, Han må være der tingene skjer. Han ha`kke tid til å sitte i bur, nå jubler vi for en kjent figur!

Fakta om Julius:

  • Julius ble født 26. desember 1979. Noen få uker etter fødselen ble han avvist av sin mor, og måtte derfor bli oppfostret hos mennesker. Det var familiene Moseid og Glad som tok seg av mating, bleieskift og oppdragelse det første leveåret.
  • Julius ble kjent i hele Norge og ble superkjendis etter at NRK Barne-TV laget en serie om ham på begynnelsen av 1980-årene. Sangen ”Her kommer Julius” var medvirkende til at popularitetskurven nådde A-kjendisstatus.
  • Etter at Julius ble plassert tilbake hos sjimpansene tok det lang tid før han fant seg til rette, og de andre sjimpansene i flokken hadde problemer med å akseptere ham. I mange år bodde han i det som ble kalt for Julius-grotta, for at han ikke skulle bli plaget av de andre sjimpansene. Her var han etter tur samboer med Josefine, Miff og Bini. Først i godt voksen alder ble han gjenforent med resten av flokken, og er i dag flokkens leder. De siste seks-syv årene har han funnet tilbake til en sunn balanse i livet, som sjef og far.
  • Julius har to barn: Julius Junior (10 år) og Yr (1,5 år).