NRK Meny
Normal

Juletorsken må vike for pinnekjøtt

Torsk er på vei ut som julemiddag. På Sørlandet er det stadig flere som velger bort fisk til fordel for pinnekjøtt.

Juletorsken taper terreng til pinnekjøtt som førstevalg på tallerkenen på julekvelden

Juletorsken taper terreng til pinnekjøtt som førstevalg på middagsbordet på julekvelden

Juletorsken har en lang tradisjon på Sørlandet og i mange hjem er det nettopp denne som har stått på bordet på selveste julaften. Slik er det ikke nødvendigvis lenger.

– Salget minker litt hvert år, men det er vanskelig å holde rede på tallene. Det virker som om noen inngår kompromiss og heller spiser torsk en annen dag i jula, sier Stig Otto Andersen på brygga i Arendal.

Flere vil ha pinnekjøtt

Forklaringen på nedgangen i salg av torsk, kan være økt interesse for pinnekjøtt. På Sørlandet har salget av pinnekjøtt doblet seg de siste årene. Det merkes hos Sørlandets eneste slakterbedrift, som selger pinnekjøtt som aldri før.

slakter

Slakter hos Jens Eide AS, Øyvind Gyberg.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Før var pinnekjøtt noe skummelt som vestlendingene spiste. Nå har sørlendingene også fått smaken på det. Det har blitt en ny trend, sier slakter hos Jens Eide AS, Øyvind Gyberg.

Ifølge ham vil det i år gå mellom 20 og 25 tonn med pinnekjøtt. Og det er ikke bare på Sørlandet interessen for pinnekjøtt øker. 33 prosent av alle nordmenn spiser pinnekjøtt til jul.

Juletorsk

Torsk til julemiddag, blir mindre vanlig på Sørlandet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Mest ribbe

Fremdeles er det gris og svineribbe som er den mest populære julemiddagen. Hele 55 prosent av nordmenn spiser ribbe, og slik har det vært de siste årene.

Det kan tyde på at det ikke er ribba som må vike når flere velger pinnekjøtt.

– Jeg tror det er torsken det går ut over, for ribba er fremdeles etterspurt, sier Øyvind Gyberg hos slakter Jens Eide.

Inger Karin Blekastad vokste opp på Sørlandet, og kjenner godt til tradisjonen med fisk på julaften.

– Vi hadde alltid det da jeg var barn, men siden vi barna ikke var så glade i det, fikk vi pølse i stedet. Så ble jeg gift med en gudbrandsdøl. Da ble det ribbe og av og til kalkun. I år skal vi være alene på julaften, så da skal vi prøve oss på torsk, sier hun.

Pinnekjøtt

Salget av pinnekjøtt, har doblet seg på Sørlandet de siste årene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK