Småkakebakst hører til den søte førjulstid. Torsdag 11. desember er ekspertene invitert til formiddagssendinga. De har rigget seg til med stekeovn, gode deiger og litt av hvert i studio.
Bakerne gir oss oppskrift på noen av julens favoritter.
Smultringer
2 egg
150 gr. sukker
1,5 dl. kremfløte
1,5 dl. rømme
1/2 ts. kardemomme
1 ts. hornsalt
400 gr. hvetemel
Visp egg og sukker til eggedosis. Pisk fløten til "slapp" krem. Bland eggedosis, krem og rømme. Rør så i det tørre. La deigen hvile, gjerne til dagen etter!
Kjevl ut deigen til ca. 2 cm. tykk. Stikk ut smultringer som stekes i smult eller matfett i en ikke for stor gryte(160-170 grader).
Kakemenn
1 dl. soyaolje
7 dl. kulturmelk
1 kg. sukker
100 gr. matfett
10 gr. vaniljearoma
2,1 kg. hvetemel
40 gr. hornsalt
Bland først sukker og matfett, deretter olje og melk. Når dette er blandet, ha i det tørre. Deigen kan godt hvile ett døgn. Kjevl deigen 3,5 mm. tykk. Lag og lek med deigen.
Peppernøtter
280 gr. margarin
280 gr. smør
560 gr. sukker
850 gr. sirup
850 gr. maltekstrakt
30 gr. kanel
25 gr. allehånde
10 gr. pepper
22 gr. hornsalt
2,5 hvetemel
3,5 gr. fløte
Smør og sukker røres hvitt. Bland i alt det andre, avslutt med hvetemel og fløte. La deigen hvile til neste dag. Av deigen rulles lange pølser som kuttes i små biter og legges på plate.
Sandkaker/serinakaker
670 gr. margarin
670 gr. smør
1 kg. sukker
400 gr. egg
50 gr. mandler
2 kg. hvetemel
Margarin, smør og sukker røres hvitt. Spe så i eggene, bland i mandler og hvetemel. Kjevl deigen 2,5 mm. tykk til sandkaker.
Til Serinakaker rulles deigen til pølse. Deles deretter i små biter som presses flate med gaffel. Smør egg på kakene. Dekorer med perlesukker.
Kjell Pedersen, Espen Albert og Leif Seilskjær koste seg i studio under formiddagssendinga.
Sirupssnipper
250 gr. margarin
250 gr. smør
670 gr. sukker
420 gr. sirup
420 gr. maltekstrakt
30 gr. allehånde
25 gr. kanel
10 gr. pepper
40 gr. bakepulver
2,5 kg. hvetemel
6 dl. fløte
Deigen skal gjerne hvile natten over. Kjevl deigen 2 mm. tykk, kutt i rutemønster. Pynt gjerne med en halv skåldet mandel.
Julekakene stekes på 170-180 grader. Pass på under steking at alle kakene får ønsket, gylden farge. Ca. steketid er 7-10 minutter for de ulike kakene.
Marsipan
1 kg. mandler
1 kg melis
4 egg
Mandlene skåldes og flås. Deretter skal de tørke en dag. Så males de. Mandler og melis blandes sammen, etterpå tilsettes eggehviten. Kna massen godt.
Kari Aardalens sandkaker
Kari fra Vennesla garanterer at disse kakene ikke fester seg i formene!
250 gr. smør
190 gr. melis
1 stort egg
60 gr. uskålda, malte mandler
375 gr. hvetemel.
Mal mandlene i hurtigmikser. Rør smør og melis hvitt i mikseren. Ha oppi egg. Tilsett mel.
Sett deigen kaldt, trill ut pølse, trykk deigbitene ut i former som er smurt med formfett.
Stekes på 180 grader midt i ovnen.
Dansk saltkake
Gunnar Kjellevold fra Grimstad ringte inn denne oppskriften:
125 gr. margarin
6 ss. melis
6ss. farin
1 egg
1/2 ts. natron
1/4 ts. salt
1 ts. vaniljesukker
65 gr. hasselnøtter
65 gr. kokesjokolade
125 gr. mel
Rør smør og sukker hvitt. Grovhakk nøtter og sjokolade. Bland ingrediensene. Settes med teskje på smurt plate.
Stekes ved 125-150 grader i ca. 15 minutter.
Leif Seilskjær opererte stekeovnen.
Bjørgs sirupssnipper
Fra Bjørg Sandnes i Grimstad.
1 kg. sirup
1/2 kilo sukker
1/4 kg. margarin
2 egg
1 ts. pepper
1 ts. ingefær
1/2 ts nellik
1/2 ts. kanel
1,5 kg. hvetemel
Mine beste krumkaker
Fra Ellen Lien i Valle.
2 store egg
2 kopper(kaffestørrelse) sukker
2 ts. kardemomme
2 kopper mel
1 kopp smeltet smør
Visp egg og sukker. Ha i smør og mel. Rør sammen. Tilsett en kopp potetmel som røres ut i en kopp vann. Stek krumkaker!
Jojo-kaker
Ringt inn av Ingrid Svendsen, men stammer fra Tomine Karlsen på Flekkerøy.
1 ss hvetemel
250 gr. malte mandler
500 gr. farin
7 eggehviter
Bland det tørre, pisk eggehviten stive, bland i det tørre.
Settes med teskje på bakepapir. God avstand siden kakene flyter ut en del.
Stekes ved 200 grader i ca. 10 min. eller litt mindre. Kakene må stå til de er nesten kalde før du kan ta de av.
Smelt 150 gr. delfiafett. Avkjøl.
visp 7 eggeplommer og 100 gr. siktet melis. Ha i fettet.
Legg kakene to og to sammen med krem i mellom. Smelt kokesjokolade og litt delfiafett. Smør på kakene.
Nøtteroser
Fra Haldis Hagane i Tvedestrand.
2 egg og
200 gr. sukker røres til eggedoses.
200 gr. malte hasselnøttkjerner
blandes sammen og settes med teskje på plate med bakepapir. 1 hel hasselnøtt til pynt på hver kake. Stekes ved 180-200 grader i 8-10 minutter.
Kolakaker
Anni Kvernvik fra Nedenes baker disse kakene.
200 gr. sukker
200 gr. margarin
røres hvitt.
Ha oppi
250 gr. hvetemel
2 ts. vaniljesukker
2 ts. natron
1 ss. sirup
Legges på plate i stenger. Tre stenger per plate, formes med skje og kniv. Skal være 1 cm. tjukk, ca. 7 cm. bred og helt flat..
Stekes ved 175 grader i 8-10 minutter midt i ovnen. Skjær i skrå biter, ca. 2-2,5 cm. mens de er varme.
Aslaug Pedersens smultringer
Aslaug bor på Sira og bruker en egen smultringbeholder til baksten. En slik fås kjøpt i jernvarehandel.
450 gr. sukker
120 gr. mykt smør
røres hvitt. Bland i
8 sammenvispede egg
1 l. kulturmelk. Bland 4 ts. bakepulver i litt mel
1 ts. hornsalt
5 ts. kardemomme
ca. 1 kg. mel.
Bruk strøkne måleskjeer. Kjør blandingen gjennom smultringbeholderen og rett i smultgryta. Gir ca. 100 smultringer. Start med 1 kg. smult i gryta.