NRK Meny
Normal

– Et vanvittig stort prosjekt vi endelig kan starte

Ordføreren i Mandal jubler over at regjeringa har økt potten til tømmerkaier med 22,5 millioner i revidert statsbudsjett.

Strømsvika, Mandal

I Strømsvika i Mandal er det mulighet for å lage 800 meter dypvannskai.

Foto: O. A. Nomedal / Fotofabrikken

Tømmer

AT Skog eier en terminal på Gismerøya, men har ikke direkte tilgang til egen kaifront og må leie dette hver gang en båt kommer inn.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Alf Erik Andersen jubler over at regjeringa har økt potten til tømmerkaier med 22,5 millioner kroner i revidert statsbudsjett. Ordføreren sier dette betyr at Mandal kan starte å realisere regionens lengste kaifront og et enormt næringsområde i Strømsvika, rett over fjorden for Gismerøya.

– Behovet for utskiping av tømmer fra regionen er blitt enormt stort og tømmerkaia i Mandal er den største tømmerkaia i regionen. Nå ser vi at vi kan søke om betydelige midler til å utvikle området, sier Andersen.

Stort potensial

AT Skog eier en terminal på Gismerøya, men har ikke direkte tilgang til egen kaifront og må leie dette hver gang en båt kommer inn.

Ordfører Mandal Alf Erik Andersen

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) i Mandal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– De driver utrolig tungvin drift. Nå kan vi utvikle et helt nytt område og starte med 120 meter tømmerkai.

– Potensialet er opptil 800 meter kai og en helt ny havn for regionen. Dette er et vanvittig stort prosjekt som vi endelig kan starte på, sier Andersen.

Vil få penger

Helge Kårstad i interesseorganisasjonen Kystskogbruket, sier til Lindesnes at det er stor enighet i næringen om å prioritere tømmerkai i Mandal. Han sier at Mandal vil få statlige midler dersom de søker.

Men ei tømmerkai er bare en sped begynnelse, ifølge Andersen. Strømsvika er et stort næringsareal og dersom man får begynt bygging av ei 120 meter lang kai, så kommer det fort mer, tror ordføreren. Man kan nemlig få til opptil 800 meter dypvannskai.

– I tillegg til tømmer, som vil bli en stor del av det, kan kaia brukes i forbindelse med for eksempel vindkraftproduksjon og bioenergi. Vi håper jo også på vekst i oljebransjen igjen. Innseilinga til denne kaia er enkel og rask. Du kan dra inn store oljeplattformer og ligge i le for vær og vind, sier Andersen.