NRK Meny
Normal

Jubler for motorvei-vedtak

Ifølge Åse Michaelsen (Frp) har transport- og kommunikasjonskomiteen i Stortinget fredag lagt fram sin innstilling for ny motorvei fra Kristiansand til Stavanger.

Åse Michalsen

Åse Michaelsen (Frp) med julegave til bilistene langs E39.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det stemmer. Nå blir det motorvei på E39 fra Kristiansand- Stavanger, sier Åse Michaelsen, Frp-politiker fra Vest-Agder og medlem av Stortingets transport–og kommunikasjonskomité.

Først sa stortingsrepresentanten til NRK at det nå var klart at det blir firefelts motorvei på strekningen mellom Kristiansand og Stavanger. Men etter å ha konferert med andre politikere, modererer hun uttalelsen.

– Jeg oppfattet at det ble firefelts motorvei, men jeg registrer at andre partier mener det ikke nødvendigvis innebærer firefelts.

Michaelsen sier nå at hun tolker det dit hen at det blir firefelts motorvei på stort sett hele strekningen.

I innstillingen fra komiteen, som ble lagt fram fredag, understrekes det blant annet at strekningen er ulykkesbelastet og at andelen tungtrafikk ligger over gjennomsnittet.

LES OGSÅ: – Firefelts er ikke nødvendig

Samfunnsøkonomisk nytte

«En utbygging av disse (E18 og E39, journ.anm.) til en helhetlig motorvei har stor samfunnsøkonomisk nytte.», står det i innstillingen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier også til Aftenposten fredag at første delen av veistrekningen mellom Kristiansand–Stavanger er første delen av E39 som vil bli realisert, og at de tar sikte på at dette gjennomføres innen 2023.

– Tidligere har man tenkt ny E39 fra Søgne og vestover, men nå tenker vi mer helhetlig og starter fra Kristiansand, forklarer Michaelsen.

«Komiteen påpeker at ferjefri E39 har utgangspunkt i Kristiansand, og at E39 er en videreføring av hovedfartsåren fra kontinentet.», står det i innstillingen fra transport–og kommunikasjonskomiteen.

Grøvan litt mer usikker

Hans Fredrik Grøvan (KrF), som også er medlem av komiteen, er imidlertid ikke like klar som Michaelsen på at ny firefelts fra Kristiansand–Stavanger nå er sikret.

– Det spørs vel hva slags briller man har på når man leser innstillingen. Jeg tolker det ikke dit hen at det nå er klart at det blir firefelts hele veien. Men det vi har bestemt, og som er nytt, er at vi tenker en sammenhengende prosjektgjennomføring fra Kristiansand til Stavanger, ikke bare fra Søgne og vestover, sier Grøvan.