Jubler for at Nesheim skole overlever

NESHEIM, ARENDAL (NRK): For én familie betyr fortsatt skole på Nesheim mer enn for andre. Far har i to lange år kjempet for skolen til sine to barn. Han har lært mye av prosessen, men ser nå frem til å bruke mer tid på familien.

Sjampisfest for Nesheim skole

NETT-TV: Champagnefest i gymsalen på Nesheim skole for å feire at skolen har overlevd, til tross for at politikerne først bestemte å legge ned skolen.

Steinar Knudsen har kjempet for nedleggingstruede Nesheim skole i mer en to år. I dag ble hans, og flere andres kamp kronet med seier.

For bystyret i Arendal bestemte med knappest mulig flertall at skolen skal bestå. Takket være at Knut Tveiten (H) brøt med partikollegaene bikket utfallet slik at skolen består.

– Nå er vi i mål

– Denne dagen har jeg ventet på i to år. Vi har kjempet for noe vi har trodd på. Nå er vi i mål og det føles fantastisk, sier han.

Han tror ikke det blir flere omkamper nå, og er sikker på at skolen blir stående nå.

– Nå er siste ordet sagt. Nå tror vi Nesheim skole skal bestå i mange år fremover, legger han til.

Familien Skjulestad Knudsen

Familien Skjulestad Knudsen får en bedre hverdag når Nesheim skole overlever, og når far i huset kan bruke mindre tid på å kjempe mot skolenedleggelse.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Har preget familielivet

Sammen med barna Jakob og Mathea og kona Annlaug Skjulestad Knudsen har kampen for skolen påvirket hverdagen.

– Det blir deilig å få familien samlet igjen. Det har vært mye møter og Steinar har gått på de fleste, mens jeg har sittet hjemme. Men vi har lært mye gjennom prosessen. Både om politikk og om samhold, sier mor Annlaug Skjulestad Knudsen.

Hun innrømmer at hun har vært inne på tanken at det ikke skulle gå.

– Men da har jeg tatt meg sammen og tenkt at vet du hva; skolen skal bestå. Enten om det blir privat skole eller offentlig skole, sier hun.

Mathea og Annlaug Skjulestad Knudsen

Mathea sier hun ikke ønsker å gå på noen annen skole enn Nesheim. Mamma Annlaug Skjulestad Knudsen forteller at både besteforeldre og foreldre har vært elever på skolen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Steinar Knudsen og Jakob Skjulestad Knudsen

Steinar Knudsen og Jakob Skjulestad Knudsen er begge glade for at kampen mot skolenedleggelse er over.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Hele klasse ble happy

Barna Jacob og Klara Skjulestad Knudsen synes det er for at pappaen deres har kjempet for skolen, som de er veldig glade i. Nå ser de frem til nye gode skoleår

– Hele klasse ble happy da vi hørte at skolen ikke legges ned likevel. Jeg er glad for at skolen fortsetter fordi at jeg kjenner lærerne godt. Dessuten har vi verdens beste lærer, som heter Klara, sier Jacob.

Han synes noe av det beste er at de kan fortsette å gå til skolen, og slippe å kjøre buss hver morgen.

– Nå kan vi fortsatt leke og være hos fadderne våre og så er ikke klassene langt fra hverandre, sier Jacob og smiler.

Han og søsteren Mathea er endelig sikre på at skolen deres, Nesheim skole, ikke blir lagt ned nå.

– Jeg vil ikke gå på noen annen skole, for jeg er så godt kjent på Nesheim, sier Mathea.

Flere av barnas besteforeldre, foreldre, søsken og andre slektninger har gått og går på skolen.

Sjampisfest for Nesheim Skole

Store og små samlet i gymsalen på Nesheim skole torsdag kveld for å feire at skolen har overlevd.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Champagnefest i gymsalen

I dag skal hele familien feire at skolen ikke skal legges ned likevel. I gymsalen på skolen er unge og eldre fra bygda samlet for å feire med champagne nå i kveld.

– Det er en seier for hele bygda Austre Moland, sier Steinar Knudsen, og får mange gode tilbakemeldinger fra sambygdinger.

– Nå blir det deilig å bruke mer tid hjemme med barna og mindre tid på kampen mot politikere og administrasjonen i Arendal kommune, for å bevare skolen. En kamp som har vart i over to år. Nå er jeg sikker på at skolen er reddet for fremtiden. Nå blir det om å gjøre at vi fyller skolen med elever fremover, sier han.

Mange omkamper

Nesheim skole og Løddesøl skole ble i desember i fjor vedtatt nedlagt med 20 mot 19 stemmer.

Lokalt i bydelene har det vært stor motstand mot å legge ned skolene. Det er kommet forslag om å opprette privatskolen, og det har vært flere aksjoner for å gjenoppta sakene for å hindre nedleggelse.

I august ble det kjent at Høyrepolitiker Knut Tveiten hadde endret mening i saken og gikk sammen med de 19 representantene i bystyret som ville bevare Nesheim skole, med et krav om at behandlingen skulle opp på nytt.

Knut Tveiten

Da Arendal bystyre stemte om nedleggelse av Nesheim skole ble Knut Tveiten sittende. Han brøt med resten ag Høyres gruppe, og sørget dermed for at skolen reddes med én stemmes overvekt.

Foto: Svein Sundsdal/NRK / NRK

20. november ble det klart at det politiske flertallet ikke ville gjenoppta nedleggelsen av Løddesøl skole. Mens det trolig gikk mot en omkamp om Nesheim.

I dag var det omkamp i bystyret i Arendal om nedleggelsen av skolene.

Resultatet ble at Nesheim skole likevel ikke skal legges ned, mens Løddesøl skole ikke gjenåpnes.

Lover ingen flere omkamper

Etter avstemningen jublet foreldre fra Nesheim skole for resultatet.

– Nå er vi endelig i mål, sa en lettet Steinar Knudsen, som da satt på tilhørerbenken.

– Men denne kampen har satt sine spor, la han til.

Høyres gruppeleder i Arendal, Peder Syrdalen, forsikret om at det ikke blir flere omkamper om skolen.

– Beslutningen er nå tatt og vi ønsker ingen flere omkamper. Nå arbeider vi dette inn i budsjettet for 2015, sier Syrdalen.