Hopp til innhold

Jubilant som aldri vil gi seg

75 år gammel åpner billedkunstneren Per William Kilde sin 75. utstilling. De færreste av dem har han hatt i Norge.

Per William Kilde
Foto: Pål Tegnander / NRK

- Det er mye enklere å reprodusere naturen enn å male abstrakt.

Det sier den 75 år gamle billedkunstneren Per William Kilde. Selv om han fredag 4. mai åpner sin 75. utstilling, har de aller fleste av dem har vært i utlandet, d.v.s. Frankrike, Belgia og Tyskland.

- Jeg har vært heldig i disse landene og fått mange tilbud og forespørsler om å stille ut. Hadde tiden strekt til, ville jeg stilt ut mer i Norge også, forteller han.

I ett stort rom i Agder Kunstnersenter henger nå Kildes billedkunst på alle fire vegger. Bildene er stort sett ca. en ganger halvannen meter store - for det meste abstrakte landskapsbilder. Flere av dem holdt i en kald blåtone, med temmelig klart tyngdepunkt. 

Wilde forteller at han finner inspirasjon til verkene sine over alt:

- Du kan få inspirasjon til å gjøre disse tingene her utifra musikk, litteratur, Dagsnytt, alt som influerer oss. Du går jo ikke klar av noen ting, så egentlig så må du bare hente det opp fra deg selv, sier billedkunstneren.

 

 

Bilde av Per William Kilde.
Foto: Pål Tegnander / NRK

 

Vil aldri gi seg


Per William Kilde har hatt mange utstillinger. Like mange som han runder år - 75. På spørsmål om han noen gang kommer til å gi seg med kunsten, kommer svaret konstant:

- Nei, er det noe vits å slutte? Jeg føler på en måte at jeg akkurat har begynt. Så jeg har ikke tenkt å slutte. Jeg vil holde på så lenge jeg kan holde i penselen.