Jubel i borgerlig leir på Sørlandet

Politikere fra de tre regjeringspartiene i Agder mener den nye regjeringsplattformen vil være positiv for Sørlandet. Men Arbeiderpartiet mener avtalen vil dra politikken mot høyre på flere områder.

Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande fra pressekonferanse på Jeløy Radio 4. januar

I dag presenterte de tre partilederne en ny regjeringsplattform med Venstre i regjering. Politikere fra de tre regjeringspartiene i Agder mener den nye regjeringsplattformen vil være positiv for Sørlandet.

Foto: NRK

Det har på forhånd vært mye skepsis til en slik utvidet regjering både hos venstrefolk og i Frp-kretser på Sørlandet.

– Lever godt med dette

Vararepresentant i sentralstyret i Venstre, Petter N. Toldnæs fra Lillesand, fikk i dag presentert plattformen av sin egen partileder. Selv om han har vært en av de største kritikerne til å gå inn i regjering med Frp, var tonen en litt annen i dag.

– Jeg kan leve godt med dette. Selv om det er vanskelige saker her mener jeg vi har fått gjennomslag for våre viktigste profilsaker på inkludering og miljø.

Petter Toldnæs

Petter N. Toldnæs hadde store innvendinger mot å gå i regjering med Frp, men har nå endret syn på dette.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Siv Jensen listet på søndagens pressekonferanse opp en rekke innstramningstiltak i innvandringspolitikken, men Toldnæs mener det er Venstre som har fått mest på dette området.

– Vi har fått gjennomslag for å øke antallet kvoteflyktninger og behandlingen av de såkalte Oktoberbarna blir også bedre med denne plattformen.

Toldnæs har selv blitt nevnt som mulig statssekretær for Venstre i regjeringen.

– Det ville jo vært hyggelig å bli spurt, men jeg får ta den vurderingen hvis den kommer.

– Blir innstramming

Frps stortingsrepresentant i Aust-Agder, Åshild Bruun-Gundersen, var også til stede under presentasjonen og er svært godt fornøyd med avtalen. Hun mener i motsetning til Toldnæs at dette vil bety en klar innstramning i innvandringspolitikken.

– Vi er enige om å økte kravene til statsborgerskap, til selvforsørgelse og aktivitetsplikt til innvandrere.

Åshild Bruun-Gundersen

Åshild Bruun-Gundersen mener plattformen vil bety innstramning i inn innvandringspolitikken, mens Venstre mener det blir en mer liberal politikk på området.

Foto: Pressefoto Frp

Den utvida regjeringen vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja til tross for at Frp lovet det motsatte i valgkampen. Men det er i hvert fall en videreføring av dagens oljepolitikk, mener Bruun-Gundersen.

Hun fremhever ellers satsingen på dyrevelferd og opprettelsen av nasjonalt dyrepoliti som en seier for Frp.

– Treffer Sørlandet bra

Høyres stortingsrepresentant, Svein Harberg, mener enigheten om å satse tungt på mer inkludering vil slå ut positivt for Sørlandet.

– Sørlandet sliter med mange som står utenfor vanlig arbeidsliv og her kommer det en rekke tiltak som vil avhjelpe dette.

Han viser blant annet til at personer med funksjonsnedsettelser eller hull i CV-en skal få forrang ved statlige ansettelser, og andre tiltak som Harberg mener vil bedre levekårene for mange.

– Vil ramme Sørlandet hardt

Men opposisjonspartiene er ikke jubelen like høy. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, Kari Henriksen, mener det nye utvida regjeringen med Venstre, vil dra politikken mot høyre.

– Det er bekymringsfullt når Frp og Høyre har funnet sammen om å liberalisere arbeidslivspolitikken og nedbyggingen av offentlig sektor.

Kari Henriksen (Ap)

– Det er bekymringsfylt når Frp og Høyre har funnet sammen om å liberalisere arbeidslivspolitikken og nedbygging av offentlig sektor, mener Kari Henriksen i Arbeiderpartiet.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

Hun understreker at Sørlandet sliter med ledighet og mange utenfor vanlig arbeidsliv, og at denne plattformen bare viderefører bare det man har sett de siste årene.

– I tillegg vil inntektsgrunnlaget til kommunene bli svekket, og det vil ramme tjenestene til vanlige folk, mener Henriksen.

Les hele plattformen her