Jordbærene gror godt på Sørlandet

De smaker og ser like gode ut som de gjør midt på sommeren. Jordbærene i åkeren i Marnardal har ingen planer om å gi seg.

Norske jordbær fra juni til langt ut oktober. Det er en realitet på Laudal i Marnardal. Men det er vanskelig å få fatt i folk som vil plukke jordbær.

Jordbærene trives godt i den milde høstluften på Laudal i Marnardal. Til nå har de trosset nattefrosten.

– Dette er en spesiel sort, som kommer igjen etter vanlig høstetid, og modnes utover hele høsten, sier bonde Brit Mjåland i Marnardal i Vest- Agder.

Mjåland driver økologisk jordbruk, og ingen av hennes jordbær får smake verken kunstgjødsel eller sprøytemidler.

Høstet til 19. november

Med oktober måned har nattefrosten begynt å merkes på Sørlandet også, men det har ikke hatt betydning for bærene i innlandskommunen Marnardal.

Brit Mjåland

Brit Mjåland ønsker selvplukkere velkommen til gården på Laudal i Marnardal.

Foto: Odd Rømteland

– Ja, nå har frosten vist seg her også, men bærene har klart seg. Nå får vi se hvor lenge de har igjen når frosten virkelig tar grep i jorda, sier hun.

Hun forteller at i fjor høstet de jordbær til 19. november på gården.

– Men, fortsetter det gode klare været, og en slik kulde som vi har hatt den siste tiden, så er det nok ikke så lenge til jordbærene stopper å gro, forteller Mjåland.

Trøblete å få høstet dem

I sommer hadde Brit Mjåland flere plukkere fra Litauen på gården, men de fleste dro hjem da høsten kom.

– Det har gjort at vi strever med å få høstet bærene. Vi har hatt mye bær, men bare to innleide personer til å hjelpe oss med å sanke, så det har vært nesten umulig å håndtere, innrømmer hun.

– Hva med å leie inn norsk arbeidskraft?

Jordbærplukkere

Arbeidere fra Litauen har stått for mesteparten av plukkingen i høst, men nå begynner de å vende hjem igjen.

Foto: Odd Rømteland

– Jo, jeg har vært i kontakt med NAV, men det er ikke enkelt å få nordmenn til å plukke bær, så jeg har ikke klart å få tak i noen, sier Mjåland.

Om noen få dager reiser Mjålands siste plukkere fra Litauen hjem, og da stopper plukkingen seg selv.

– Jeg har lagt ut en oppfordring i sosiale medier og litt forskjellig, der jeg opplyser om at nå er det selvplukk for dem som kan tenke seg høst- jordbær, sier hun.