Så enkelt kan du skaffe deg sommerjobb

Ungdommer på jakt etter sommerjobb må rett og slett fortelle at de klarer å stå opp om morgenen og møte presis på jobb, mener Nav.

Flere tusen ungdommer møtte i dag opp på NAVs årlige sommerjobbmesse i Kristiansand. Et ti-talls arbeidsgivere var til stede, og de var klare på hva de ser etter hos de jobbsøkende ungdommene

Mange unge deltok på jobbmesse i Kristiansand torsdag.

Heidy Døsvik

Leder Heidy Døsvik i Nav i Kristiansand.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Oppskriften på å skaffe seg sommerjobb kan være enkel for ungdommer, men da må de ha evnen til å selge seg inn som potensielle arbeidstakere, ifølge Nav.

– De må si at de er interessert, at de kan stå opp om morgenen og at de kommer på jobb når de skal, sier leder Heidy Døsvik i Nav i Kristiansand.

– Viktig jobbmesse for Ikea

Hun har nær ett tusen jobber å by ungdommer på den årlige jobbmessen. Nav i Kristiansand har store arbeidsgivere som Dyreparken og Glencore Nikkelverk. Bare Dyreparken har behov for flere hundre ungdommer i sommerjobb. Også Ikea trenger ungdommer for å bistå kunder på sommeren.

– Ikea ser etter personer som er glade i å jobbe, høyt tempo, glade i mennesker og glade i å hjelpe andre, sier personalsjef Merethe Konningen ved Ikea Sørlandet.

Ikea legger stor vekt på Navs jobbmesse etter gode erfaringer fra tidligere messer.

– Tar hva som helst

Blant de unge som er innom jobbmessen er det ulike jobbønsker.

Amin Rahimi.

Amin Rahimi synes det er viktig med jobbmesse.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg tar hva som helst. jeg skal bare en sommerjobb, enten det er Dyreparken eller vaskehjelp, forteller Amin Rahimi. Han synes det er viktig med en jobbmesse.

– Det er en mulighet til å få erfaring, sier Amin.

– Mye som frister?

– Åjaja, svarer May Linn Liebermann som kunne tenke seg sommerjobb i hotellbransjen.

– Jeg tar alt mulig, men håper på Dyreparken for det virker gøyest, sier Lars Kristian Hagen Olsen. Han ønsker seg jobb for å kunne kjøpe lett motorsykkel.

Hotellsjef Tanja Birkeland ved Scandic snakker med jobbsøker May Linn Hoffmeyer.

Hotellsjef Tanja Birkeland (med ryggen til) snakker med jobbsøker Emilie Hoffmeyer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Økt abeidsledighet rammer ikke sommerjobbsøkere

For Nav er erfaringen at jobbmesse for ungdommer er viktig for arbeidsgivere, fordi de da kan møte sommerjobbsøkere ansikt til ansikt.

– Vi forteller de unge at de blant annet må si hva de kan bidra med hos potensielle arbeidsgivere, sier Heidy Døsvik i Nav.

Akkurat nå preges arbeidsmarkedet på Sørlandet av stigende ledighet, men Nav mener dette ikke skaper økt konkurranse om sommerjobber.

– De som nå mister jobben, er først og fremst ute etter fast jobb, og ikke sommerjobb, sier Døsvik.

Personalsjef Merethe Konningen ved IKEA Sørlandet
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK