Pass deg for fredagspilsen

Stadig flere risikerer å utvikle alvorlige alkoholproblemer. Rus med jobben kan bidra til avhengighet og ufarliggjøring, mener eksperter.

Vin og øl

Venninnegjengen koser seg med vin og øl i vinterferien. De mener det er greit å kose seg med alkohol iblant.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Hvis jeg hadde vært bedriftsleder ville jeg gjort det jeg kunne for å ha en god rus- og alkoholpolitikk i mitt firma, sier Pål Solhaug.

Han jobber som enhetsleder på avdeling for rusavhengighet på Sørlandet sykehus og synes statistikken for sykefraværet taler for seg selv.

Møter ikke på grunn av bakrus

Pål Solhaug

Pål Solhaug jobber med rusavhengige hver dag og advarer mot fredagspilsen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Ifølge beregninger gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning er omlag halvparten av alt endagsfravær alkoholrelatert.

Prislappen for denne typen fravær og redusert effektivitet beregnes til 12 milliarder kroner i året.

I tillegg er det beregnet at nær en femtedel av kortidsfraværet (1-3 dager) kan relateres direkte til alkoholbruk.

Pål Solhaug tror grensene mellom arbeid og fritid er i ferd med å viskes ut, og at det for noen blir vanskelig å ha et sunt forhold til alkohol.

– Folk drikker jo ikke på selve jobben slik man gjorde for langt tilbake i tid, men med fredagspils, lønningspils og diverse kurs blir det fort et høyt alkoholforbruk, mener Solhaug.

Farlig fredagspils

Inger Johanne Larsen

Inger Johanne Larsen tror det er viktig å stille spørsmål rundt sitt eget alkoholforbruk.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

På Harveys bar og restaurant i Kristiansand sitter Inger Johanne Larssen og ser fotballkamp mens hun ser fotballkamp. Det er en vanlig hverdag, men hun er trygg på at hun har et sunt forhold til alkohol. Likevel tror hun det fort kan tippe over for mange.

– Jeg tror faktisk det er veldig mange som ikke klarer å stoppe etter et glass vin, sier Larsen.

Hun har flere ganger stoppet opp og stilt seg spørsmålet om det er greit å ta et glass øl på en hverdag.

– Det har jeg gjort mange ganger, ettersom jeg har familiemedlemmer med alkoholproblemer. Konklusjonen for min del er nei, jeg er ikke alkoholiker. Men jeg tror det er viktig å tørre å stille seg selv det spørsmålet, for hvis ikke kan man ha bikket en grense.

Lov å kose seg

Trine Jensen unner seg et lite glass

Trine Jensen mener man blir tryggere på sine egne grenser med alderen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

På samme tid samles en venninnegjeng på en annen restaurant i byen. De har nettopp avsluttet en shoppingtur i vinterferien og setter seg ned for å slappe av med et glass vin eller øl til måltidet.

– Det er vinterferie og vi tar et glass vin til maten. Vi skal overnatte her på hotell i kveld, og det skulle bare mangle, sier Trine Jensen.

På spørsmål om hun pleier å stoppe opp og vurdere sitt eget alkoholforbruk, kommer svaret kjapt.

– Ja, det er klart, men når man blir voksen og trygg på seg selv kjenner man også sine egne grenser bedre. Så det er ingen fare for min del, sier Jensen.

Sjekk eget forbruk

Pål Solhaug synes folk skal få lov til å kose seg med et glass vin på fredagskvelden, men anbefaler at alle tar en regelmessig sjekk av eget alkoholforbruk.

– Jeg synes alle burde ta en årlig sjekk på lik linje med annen helsesjekk, og da er det særlig et verktøy vi anbefaler folk, sier Solhaug.

– Det tar ikke lang tid og kan bidra til å unngå at man får et problem, understreker terapeuten.

Det er blitt mer og mer vanlig å drikke alkohol også til hverdags.  Det bekymrer de som behandler folk med rusproblemer, for hverdagsforbruket kan lett bikke over i misbruk.

SE VIDEO: Den økte bruken av alkohol i hverdagen bekymrer de som jobber med rusavhengige.