Hopp til innhold

Håper på at vinden løyer

Brannmannskapene i Gyland i Flekkefjord, kjemper søndag kveld for å sikre bebyggelse fra flammene. Sterk vind gjør arbeidet vanskelig. Flere andre branner er også meldt i Vest-Agder i løpet av dagen.

Røyken ligger tett over bygda Gyland i Flekkefjord, og ved 20.00-tida har brannmannskapene fortsatt ikke kontroll over flammene.

Det blåser kraftig i området, og flammene bytter stadig retning. Det gjør slukningsarbeidet vanskelig. Innsatsen er satt inn på å redde bebyggelsen, og folk i området har forlatt husene sine.

Skogbrann i Fedjestad

Folk har forlatt husene sine, og brannmannskapene kjemper for å redde all bebyggelse i Gyland.

Foto: Kenneth Tollefsen

Totalt fire helikoptre var søndag ettermiddag satt inn i slukningsarbeidet i Gyland. To av dem transporterer drivstoff.

– Vi vil ikke få kontroll før vinden løyer, for brannen blusser stadig opp nye steder. I går kveld løyet vinden i 23.00-tida, sier Morten Velund ved Flekkefjord brannstasjon.

Brannmannskaper på stedet anslår at flammene søndag kveld bare er 50 meter fra enkelte hus i Fedjestad.

– Flammene nærmer seg veldig bebyggelsen. Samtidig har vi tatt forholdsregler. Skogen rundt er dynket med vann, så vi håper dette går bra. Vi skal kunne sikre disse husene, sier brannsjef Svein Gunnar Larsen i Flekkefjord.

Brannen dekker et område av ukjent størrelse i terrenget fra Fedjestad og østover mot Homme.

(Les videre under video)

Video 3a6a5503-19d5-4813-a950-3f5c7b874ca5.jpg

SE VIDEO: Brannmannskapene har i kraftig vind kjempet mot flammene i Flekkefjord.

Blusset opp igjen

Forrige helg brant 2000 mål i det samme området, og siden har brannmannskaper drevet etterslukking i området. Men søndag morgen blusset brannen opp igjen. Vinden var kraftig på stedet i natt.

Brann Gyland Flekkefjord

Kraftig vind gjør slukningsarbeidet vanskelig.

Foto: Jan Ivar Rafoss

Søndag ettermiddag var alle disponible brannmannskaper i området satt inn i arbeidet, og 50 mann fra brannvesenet og sivilforsvaret kjemper mot flammene, i tillegg til frivillige i Gyland.

– Hva kan du si om omfanget av brannen?

– Det er ikke lett å si, men dette er nå atskilling større enn de 2000 målene som gikk tapt i brann forrige helg, sier brannsjef Larsen.

– Snart brenner hele Sørlandet

Også flere andre steder i Vest-Agder brenner det i skog og kratt søndag.

– Vi er nå ute på 3 branner i Flekkefjord og noen av mannskapene er sendt til en brann i Hægebostad. Nå brenner snart hele Sørlandet, sier Per Hompeland, utrykningsleder i Kvinesdal brannvesen til NRK.no klokka 17.30.

Alarmsentralen 110 Agder melder klokka 18.00 om at brannmannskaper fra Kvinesdal, Lyngdal og Hægebostad er sendt til en skogbrann på Espeland i Hægebostad. Mannskapene skal ha fått kontroll over brannen og det skal ikke være fare for noen hus i området.

Også branner på Sira og på Andabeløy i Flekkefjord er søndag kveld under kontroll.

Ved 13.00-tida ble det meldt om at en brann ved motorcrossbanen i Kvinesdal hadde blusset opp i den kraftige vinden. Her drives det søndag kveld etterslukking.

I Asalkleiva i Lyngdal ved E39 ble det ved 13.30-tida meldt om en gress- og krattbrann, som brannmannskapene raskt fikk kontroll over. Også her drives det søndag kveld etterslukking.

Berget hestene unna

Men mest alvorlig er brannen i Gyland. Naboer i området samler seg på utkikkspunkter og sier røyken ligger tett. Beboerne i Gyland våknet i dag tidlig av røyklukta.

Brann Gyland i Flekkefjord

Innbyggerne i Gyland våknet av røyklukt søndag.

Foto: Bjørg Grøtteland Omland

– Dette virker litt skummelt. Det ligger tjukk røyk over hele Fedjestadtjønna. Det er vanskelig å si hvor langt flammene er fra husene, kanskje rundt en kilometer, sier Gyland-beboer Kenneth Tollefsen til NRK.no søndag formiddag.

Han forklarer på en telefon, som stadig avbrytes av kraftige vindkast, at han ikke tør bevege seg nærmere brannstedet, i frykt for ikke å finne veien ut av røyken igjen. På grunn av røyken måtte han berge hestene sine.

– De ble så urolige av all røyken, sier Tollefsen.

Vind skaper trøbbel

Ett brannhelikopter ble satt inn ved lunsjtider, helikopter nummer to ble levert ved 13.30-tida, og to nye helikoptre ble senere satt inn for å hjelpe med fylling av drivstoff.

Natt til søndag blåste det kraftig, og fremdeles er det mye vind i området.

– Vi har kraftig vind. Og det er veldig, veldig tørt, så været er imot oss, sier brannbefal Kjetil Presterud.

Stor skogbrannfare

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarte allerede i forrige uke om stor skogbrannfare rundt om i landet.

DSB minner om at bålbrenning og grilling er den største årsaken til skogbrann, og at en gnist kan være nok til å starte en brann.

På grunn av den store skogbrannfaren er et skogbrannhelikopter i beredskap på Værnes, i tillegg til det på Torp, i tilfelle det skulle bryte ut brann lenger nord i landet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %