Jerven rundlurte dyrepasserne – funnet i eget hjem

Dyreparken igangsatte storstilt leteaksjon etter at en jerv skulle ha rømt fra innhegningen. Nå viser det seg at dyrepasserne ble grundig lurt.

Jerven som rømte fra dyreparken hadde ikke rømt likevel

– Jerven var riktignok ute av innhegningen, men lurte seg tilbake til flokken før hullet ble sperret igjen, forteller administrerende direktør Per Arnstein Aamot til NRK.no.

Det var fredag i forrige uke at Kristiansand dyrepark slo alarm etter at en kvinnelig dyrepasser hadde sett en av jervene på utsiden av innhegningen i Nordisk villmark.

Dyrepasseren varslet parkledelsen som igangsatte leteaksjon. Etter kort tid kunne man konstatere at det var gravd et hull under gjerdet.

Jerv på rømmen

Det blir ingen foring av rovdyrene så lenge jerven er på frifot.

Foto: Geir Egeland/NRK Sørlandet
Per Arnstein Aamodt

Dyreparkdirektør Per Arnstein Aamodt.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Kun på snarvisitt i frihet

Nå viser det seg imidlertid at den lille skapningen kun hadde vært på snarvisitt på utsiden.

– Det gikk nok 20–30 minutter fra dyrepasseren oppdaget jerven på utsiden til letemannskapene var på plass. På den korte tiden har jerven klart å ta seg tilbake til innsiden, sier Aamot.

Det meste tydet på at jerven var på frifot. Likevel ble innhegningen til jerveflokken saumfart av flere dyrepassere. Normalt skulle det vært fire individer på innsiden, men to opptellinger viste kun tre dyr.

– Den klarte rett og slett å gjemme seg grundig. Dermed hadde vi ikke noe annet valgt enn å gå ut med saken og varsle rømningen. I denne sammenhengene ropte vi ikke «ulv, ulv», men «jerv, jerv». Litt kjedelig i etterkant, men vi kunne nesten ikke gjort ting annerledes, sier Aamot.

Tryggest på innsiden

Dyreparkens folk lette innenfor et avgrenset geografisk område både fredag og lørdag uten resultat. Håpet var at den snart skulle bli sulten å vende tilbake. Det ble søkt med viltkamera og hunder, men jerven var sporløst forsvunnet.

Jerv i dyreparken

Her er rømlingen vel tilbake på rett side av gjerdet.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Mandag morgen tok en av dyrepasserne kontakt med veterinær Rolf Arne Ølberg. Den ansatte opplyste at han mente han hadde sett den aktuelle jerven. Dermed ble det gjennomført nok en telling innenfor gjerdene.

– Da kom vi fram til fire dyr, så jerven hadde vært på innsiden hele tiden. Det tyder i alle fall at jerven trives på innsiden, humrer Aamot.

Oppdaget ungekull

Men til stor glede for dyrepasserne avdekket tellingen at en av jervene hadde blitt mamma den siste tiden.

– Vi skjønte litt tidligere at noe kunne være på gang ettersom hun har holdt seg litt i bakgrunnen. Men i dag kunne vi konstatere at hun hadde fått et nytt ungekull, sier Aamot.

Se flere bilder: