Fra Kristiansand til Canada for å hindre utrydding

Jerven «Jonathan» i dyreparken i Kristiansand skal denne uken ut på sitt livs reise for å finne kjærligheten. Snart venter en 15 timer lang flytur.

Jerven Jonatha

Snart venter et nytt liv for jerven «Jonathan». Denne uken flytter han fra sitt hjem i Kristiansand dyrepark til en dyrepark i Canada. Målet er å hindre at arten utryddes.

Foto: Kristiansand dyrepark

Jerven er et utryddingstruet dyr og målet med turen til Canada er å hindre at arten blir utryddet.

Torsdag setter jerven «Jonathan» seg på flyet fra Kristiansand. Turen til Canada er på 15 timer. Det er den lengste eksportturen Kristiansand dyrepark noen gang har planlagt, sier biolog Helene Axelsen.

– Fra han reiser fra Kjevik til han er fremme i Chicago tar det 15 timer. Men så skal han videre til Ohio, så den totale reisetiden er nok nesten ett døgn.

– Håpet er at det blir barn

«Jonathan», som for tiden bor i Kristiansand dyrepark, er med på et bevaringsprogram for å redde jerven. Nå håper man at en date i dyreparken Saint Felicin i Quebec i Canada skal ende i lykkelige omstendigheter.

– De har funnet ei jente til han som han kan være sammen med nede i Canada. Håpet er jo at det blir barn etter hvert, sier Axelsen.

Helene Axelsen

Jerven «Jonathan» fraktes i et spesialbygget bur når den skal fly til Canada. Her med biolog og fostermor Helene Axelsen.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Det var voldsomt langt å reise for en date?

– Ja, derfor får vi håpe at det er full klaff, ler hun.

Hva hvis ikke det er kjemi?

– Jeg tror ikke jerver er så veldig kresne, så det kommer nok til å gå fint. Men det blir spennende å se.

– Blir godt ivaretatt

15 timers flytur, deretter 60 dagers karantene i Ohio i USA venter jerven før han tar fatt på siste etappe til Canada. Veterinær Rolf Arne Ølberg i Kristiansand dyrepark sier det er en stressende tur.

– Det er en stressende situasjon for jerven, men det går som regel veldig fint. Det er strenge regler rundt transport av dyr. Han kommer til å bli godt ivaretatt.

Jeg sitter alltid med hjertet i halsen den dagen de er på flyet

Helene Axelsen, biolog og dyrepasser

«Jonathan» skal fraktes i et spesialbygget bur, forteller biolog Helene Axelsen.

– Jerven har et utrolig kraftig bitt, så veggene i buret er dekket med metallbeslag. Det er viktig at han ikke klarer å bite seg ut. Vi vil helst ikke ha en løs jerv på flyet.

– Kan bli stresset

Fraktkonsulent Roy Kollen i SAS Kristiansand sier det er en utfordring og en viss risiko å frakte ville dyr i bagasjerommet på fly.

– Den største risikoen med å sende en jerv er at den kan bli stresset. Vi har sendt en del jerv på flyet og det har godt veldig greit. Men vi har alltid veterinærer som forsikrer seg om at dyret har det greit før selve flyturen og vi kan også tilkalle veterinærer ved mellomlanding hvis det skjer noe.

Helene Axelsen har jobbet med "daten" i over et halvt år. Når jerven drar av gårde på torsdag er hun som fostermor bekymret.

– Jeg vet jo ikke hvordan det går underveis. Jeg blir alltid veldig lettet når jeg får høre at alt har gått bra. Jeg sitter alltid med hjertet i halsen den dagen de er på flyet.

Kommer du til å besøke fosterbarnet ditt og eventuelle fosterbarnebarn i Canada?

– Det hadde vært gøy. Jeg tror jeg må sette av en tur på reiseplanene.