NRK Meny
Normal

Jemenittisk «mor» skjulte seks pass for politiet

En 60 år gammel kvinne bosatt i Vest-Agder er dømt til 21 dagers fengsel for å ha skjult pass til andre landsmenn og dermed hindret uttransportering.

Britisk pass

Hjemme hos kvinnen bosatt i en sørlandsby, fant politiet seks jemenittiske pass. ARKIVBILDE

Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP

Det var i oktober i fjor at en jemenitt betrodde seg til en politimann og fortalte at det fantes en opprinnelig jemenittisk kvinne i en sørlandsby som tok vare på pass til andre jemenitter i Norge.

Den norske politibetjenten fikk opplysningene i forbindelse med uttransportering.

Vedkommende kunne bare fornavnet på kvinnen som blir omtalt som «mor» i det jemenittiske miljøet i Norge.

Gikk til ransakelse

På bakgrunn av opplysningene, valgte politiet å gå til ransakelse hjemme hos kvinnen. Der ble det funnet seks pass som tilhørte borgere fra Jemen, blant annet et ektepar som hadde fått endelig avslag på sine asylsøknader.

Fire pass ble funnet i en plastpose og to pass ble funnet i en konvolutt i en veske på et soverom. Her ble det også funnet 20.000 og 2700 dollar.

At kvinnen har skjult pass for norske myndigheter har skapt trøbbel for politiets utlendingsenhet. For dersom man skal returnere statsborgere til Jemen, kreves det enten pass utstedt fra Jemen eller gyldig reisedokument utstedt fra jemenittisk myndighet/ambassade eller utenriksstasjon.

Dersom man ikke er i besittelse av slike dokumenter, får man ikke returnert borgere til Jemen.

Les også:

Nektet skyld i reten

Tiltalte har ikke erkjent seg straffskyldig i forholdet.

Hun har erkjent at hun mottok en konvolutt til oppbevaring med noen dokumenter fra ekteparet, men visste imidlertid ikke at det var pass hun oppbevarte. Hun skal heller ikke ha vært klar over at hun ved dette bidro til å hjelpe ekteparet til ulovlig opphold i Norge.

Retten var imidlertid overbevist om at tiltalte var klar over at det var pass hun oppbevarte. Etter rettens syn hadde oppbevaringen av passene også nær sammenheng med tiltaltes alder og posisjon i den jemenittiske miljøet, der hun ble ansett som en «mor» og en person man kunne stole på.

Retten endte opp med å dømme kvinnen til ubetinget fengsel i 21 dager.